Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωσαν πιστοληπτική υποβάθμιση της Γαλλίας και...την πήραν πίσω στην S&P!


Σε κατά λάθος… υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας προέβη ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s (S&P) – υποβαθμίζόντας εκ παραλλήλου ακόμα περισσότερο την ίδια του την αξιοπιστία – αναδεικνύοντας εκ νέου στο προσκήνιο, το μείζον ζήτημα της «συντονισμένης ανευθυνότητας» των οίκων αξιολόγησης απέναντι στην κρίση της ευρω-ζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πρακτικά, ο S&P έκανε ένα… λαθάκι με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρω-ζώνης και την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με ΑΕΠ περίπου 1,9 τρισ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο S&P απέστειλε χθες, Πέμπτη, σε ορισμένους συνδρομητές των υπηρεσιών του, μια ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε, ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας από την κορυφαία βαθμίδα «ΑΑΑ». Υπενθυμίζεται, ότι χθες ήταν μια κρίσιμη ημέρα για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η κρίση χρέους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, ενώ καταγράφηκε και νέο ρεκόρ στη διαφορά απόδοσης των γαλλικών από τους γερμανικούς δεκαετείς τίτλους αναφοράς (spread over Bunds).
Τελικά, ο S&P επανήλθε – έτσι απλά – ανακοινώνοντας, ότι έκανε ένα… λάθος και η προηγούμενη ανακοίνωσή του δεν ισχύει. Ο οίκος ανέφερε, ότι διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τί συνέβη λάθος, ενώ επιβεβαίωσε, ότι η Γαλλία συνεχίζει να χαίρει της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης. Σύμφωνα με τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση του S&P, «Ως αποτέλεσμα τεχνικού λάθους, ένα μήνυμα διανεμήθηκε αυτομάτως σήμερα [σ.σ.: χθες, Πέμπτη] σε κάποιους συνδρομητές της ιστο-σελίδας του S&P με την ονομασία Global Credit Portal, υποδεικνύοντας, ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας έχει μεταβληθεί… Δεν έχουν έτσι τα πράγματα: Η αξιολόγηση της Γαλλικής Δημοκρατίας παραμένει στο επίπεδο ‘AAA/A-1+’ με σταθερή προοπτική και αυτό το συμβάν δεν σχετίζεται με οιαδήποτε δραστηριότητα επιτήρησης. Ερευνούμε τα αίτια του λάθους.».
Πάντως, του σοβαρότατου ζητήματος που ανέκυψε, επιλήφθηκε και η γαλλική εποπτική αρχή AMF, η οποία αναζητά με ποιό τρόπο είναι δυνατόν να συνέβη το «λάθος», όπως το χαρακτηρίζει η S&P.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ένας άλλος οίκος αξιλόγησης – αυτή τη φορά ο γνωστός μας Moody’s – προειδοποίησε, ότι «η χρηματο-οικονομική ισχύς της Γαλλίας έχει εξασθενήσει» και, ότι «περιλαμβάνεται μεταξύ των ασθενέστερων ομολόγων της που χαίρουν αξιολόγησης ΑΑΑ». Ο Moody’s, υποτίθεται, ότι θα αποφασίσει εντός τριμήνου για το αν θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει «σταθερή» την προοπτική επαναξιολόγησης της Γαλλίας, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι δεν αποκλείει μια υποβάθμιση.
Η γαλλική κυβέρνηση, αλλά και οι αναλυτές, φοβούνται, ότι μια ενδεχόμενη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας θα προκαλούσε σοβαρότατα αλυσιδωτά προβλήματα στις γαλλικές τράπεζες, τα χαρτοφυλάκια των οποίων συνεχίζουν να διαθέτουν αξιόλογη έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Πηγή: www.kosmos936.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου