Ο λόγος για τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος τις τελευταίες ώρες βρέθηκε μιαν ανάσα από την παραίτηση, πιέστηκε αφόρητα από αντιπάλους αλλά και από συνεργάτες του να παραδώσει τα ηνία, αλλά ανθίσταται
σθεναρά και πλέον δείχνει πως ίσως και να κερδίζει, για μία ακόμη φορά, το παιχνίδι.
Όπως μεταδίδουν πλέον τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας παρατηρείται μια αντιστροφή (!) του κλίματος στην Ιταλία, με αρκετούς από τους αποκαλούμενες «αντάρτες» βουλευτές του Καβαλιέρε να διαρρέουν πως προτίθενται να υπερψηφίσουν τον ισολογισμό του ιταλικού δημοσίου για το 2010 στην Βουλή, αιτιολογώντας την κίνησή τους αυτή ως «αίσθημα καθήκοντος απέναντι στη χώρα που βάλλεται από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και δεν μπορεί να αφεθεί να κυλήσει στο χάος των πρόωρων εκλογών και της κρίσιμης για την οικονομία προεκλογικής περιόδου»!
Αρκετοί από τους τουλάχιστον 12 «αντάρτες» βουλευτές που χρειάζεται ο Μπερλουσκόνι για να επιβιώσει της ψηφοφορίας αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί και να διαλέξουν τον δρόμο της αποχής, ώστε να «περάσει» ο συμπληρωματικός «λογαριασμός» που θα κλείσει τη χρήση του 2010 και θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση νέων μέτρων δημοσιονομικής σύγκλισης, όπως έχει υποσχεθεί εξάλλου ο Καβαλιέρε σε Μέρκελ και Σαρκοζί.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση να μειοψηφίσει στη Βουλή ο Μπερλουσκόνι. Αλλά έχει πάντα την εναλλακτική να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και να ζητήσει, ως έχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα, ψήφο εμπιστοσύνης Και από την Γερουσία, όπου διαθέτει σαφή πλειοψηφία.
Αυτό όμως σημαίνει και έναρξη προεκλογικής περιόδου – αφού θα έχει απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Μιας περιόδου όμως με δικαίωμα του ιδίου να προσπαθήσει να συνθέσει νέα κυβέρνηση!
Ακόμα όμως κι αν ο Ιταλός πρωθυπουργός πάρει τελικώς στη Βουλή ψήφο ανοχής για τον ισολογισμό, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ήδη λάβει τα μηνύματα από τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ιταλίας. Και σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα ξεπεράσει τον επόμενο σκόπελο, αυτό της «αναμέτρησης» της επόμενης εβδομάδας, όταν θα καταθέσει προς ψήφιση μέρος των οικονομικών μέτρων που του ζητά η Ευρώπη.
Κάτι που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι αγορές είναι διατεθειμένες να δώσουν κι άλλον χρόνο στον Καβαλιέρε. Ήδη το spread του ιταλικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει ξεπεράσει τις 47ο μονάδες βάσης, με μια απόδοση που το μεσημέρι της Δευτέρας έφτασε και το 6,68%. Πολύ πάνω δηλαδή από το επίπεδο στο οποίο Ιρλανδία και Ελλάδα είχαν ήδη προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης!
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών, ΜΟΝΟ στο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου είχαν βγει στο εξωτερικό πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιταλικές τράπεζες. Οι Ιταλοί αποσύρουν την … εμπιστοσύνη τους στην ίδια τους την οικονομία.
Μια οικονομία και μια χώρα που έχει μακράν το πλέον δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος στην Ευρώπη και καλείται να αποπληρώσει 306 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ομολογιακές της εκδόσεις που λήγουν μέσα στο 2012.
Είναι «βουνό» τα προβλήματα. Ακόμα και για τον Σίλβιο…
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_6386.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.TrpgGvTCB4o
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου