Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Πόρισμα παρωδία για το έλλειμμα!


Πόρισμα παρωδία για το έλλειμμα!

Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου αναδεικνύει ως μοναδικό πολιτικά υπεύθυνο για την ελληνική κρίση το πόρισμα – παρωδία της εξεταστικής επιτροπής τηςΒουλής που διερεύνησε την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιδίωξη του πολιτικού συστήματος δεν είναι η ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών αλλά η συγκάλυψη.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα που συντάχθηκε αποκλειστικά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά «αναγνωρίζει» ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη.

Ποιος ευθύνεται; Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την ευθύνη έχει ο κ. Παπαθανασίου που δεν έλαβε μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων εταίρων ενώ για τους πρώτους μήνες που το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία την ευθύνη την έχει η ευρωπαϊκή ένωση που δεν είχε φροντίσει να θωρακίσει την ευρωζώνη με ισχυρούς θεσμούς!!!

Αναλυτικά, σε ότι αφορά τον κ. Παπαθανασίου γίνεται λόγος για «σαφείς πολιτικές ευθύνες» επειδή μεταξύ άλλων :

- Γνώριζε ήδη από τις αρχές του 2009 τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, και παρόλα αυτά δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων.

- Και επειδή αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προβαίνοντας στην διατύπωση την 2.10.2009 της πρόβλεψης, μέσω της ΕΣΥΕ, για έλλειμμα 6%, πρόβλεψη που βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με τα πραγματικά στοιχεία.

Σε ό, τι αφορά το κομμάτι των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ στο πόρισμα της η πλειοψηφία (δηλαδή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) αφιερώνει δύο μόνο σελίδες στις οποίες ουσιαστικά αναφέρει ότι τα στοιχεία που εστάλησαν στη Eurostat από τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι απολύτως ακριβή, ενώ παράλληλα «δικαιολογεί» την μη έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

"Κατέστη, λοιπόν, προφανές ότι μετά την ανακοίνωση πρόβλεψης ελλείμματος ύψους 12,5% στις 21.10.2009 η αρμόδια πολιτική ηγεσία της τότε Κυβέρνησης αφενός εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009 στα πλαίσια, όμως, των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και αφετέρου προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010 σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας".

Σημειώνεται ότι κάθε περαιτέρω θεωρητική ανάλυση αναφορικά με τη δυνατότητα λήψης σκληρότατων μέτρων το τελευταίο δίμηνο του 2009, αλλά και την αποτελεσματικότητα παρόμοιων μέτρων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εξής αντικειμενικά δεδομένα:

Τις θεσμικές αδυναμίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, την έλλειψη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόβλεψης
για την αντίδραση των διεθνών αγορών που τελούσαν υπό καθεστώς φόβου μετά την κρίση του 2008 και την έλλειψη εμπιστοσύνης (από τους εταίρους μας αλλά και τις διεθνείς αγορές) προς τις ελληνικές στατιστικές αρχές και άρα για το πραγματικό ύψος τους ελλείμματος.

Τα παραπάνω δεδομένα καταδεικνύουν ότι μέτρα στο τέλος του 2009, ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο της πιο σκληρής εκδοχής τους, δεν θα απέτρεπαν την επερχόμενη κρίση δανεισμού, και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, προγραμμάτων στήριξης και μιας ευρύτατης και μακρόχρονης προσαρμογής εκ μέρους της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.
Τι απαντά η ΝΔ
Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε η ΝΔ με την οποία καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απολογηθεί για το πόρισμα της εξεταστικής.

«Ο κ. Βενιζέλος οφείλει σήμερα να απολογηθεί για αυτά που διέπραξε η Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Οι βουλευτές του στη, δήθεν «Εξεταστική», δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει, από την αρχή, η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μία και μόνο λέξη : Ντροπή», αναφέρει η ΝΔ στην
ανακοίνωση της.

Ξεχωριστό πόρισμα κατέθεσε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος κάνει λόγο για ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να τις χαρακτηρίζει «πολιτικές ή ποινικές» και χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά φωτογραφίζει τόσο κεντρικά τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων όσο και τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών, κατηγορώντας τους ότι η μεν ΝΔ έκρυβε το πρόβλημα του ελλείμματος και το δε ΠΑΣΟΚ κωλυσιεργούσε.

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/124775/porisma-parodia-gia-to-elleimma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου