Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Λες και παίρνουν γραμμή μόνο από τον Καρατζαφέρη. Τώρα που έμεινε έξω από το μεγάλο παιχνίδι, αφού κανείς δεν το εμπιστεύεται, κάνει πάλι κωλοτούμπα και εμφανίζεται ως … “αντιμνημονιακή δύναμη” εναντίον του “μνημονιακού Σαμαρά”. Είναι επίσης προφανής η προσπάθεια των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης να εμφανίσουν όσα έγιναν ως προϊόν ενός “συμβιβασμού του Σαμαρά”.
Ας δούμε λοιπόν τι αποφασίστηκε επί της ουσίας στη σύσκεψη του Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Παπανδρέου:
1. Ο Παπανδρέου, επιτέλους φεύγει …επισήμως. Τώρα αυτά που λένε διάφοροι ότι «θα ξαναγυρίσει» κλπ είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Να ξαναγυρίσει που; Σε ένα κόμμα που κρατούσε με άπειρους εκβιασμούς; Ο Παπανδρέου τέλειωσε και το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στο τελικό αδιέξοδο – σκεφτείτε μόνο την οργή του Βενιζέλου που δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
2. Άμεσα εκλογές προκειμένου να εκφραστεί η βούληση του Λαού και να εκλεγεί μια ισχυρή κυβέρνηση. Ο στόχος του Σαμαρά ήταν οι εκλογές να γίνουν όσο πιο γρήγορα το δυνατόν και τελικά ύστερα από τις διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών των δυο κομμάτων βρέθηκε ότι η καταλληλότερη ημερομηνία είναι η 19 Φεβρουαρίου. Δηλαδή η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και η νέα κυβέρνηση είναι στην κυριολεξία μεταβατική.
3. Κανένα νέο μέτρο. Από τη ΝΔ δίνεται η διαβεβαίωση ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά ότι αντιθέτως θα γίνει και διαπραγμάτευση για να αλλάξουν προς το καλύτερο για τον λαό όσα έχουν ήδη ληφθεί. Να ληφθεί υπόψιν πως οι συζητήσεις για τα νέα μέτρα του 2012 θα γίνουν τον Ιούνιο. Άρα θα τα διαπραγματευθεί ο Σαμαράς.
Με άλλα λόγια τώρα αρχίζει η επαναδιαπραγμάτευση του Σαμαρά. Και θα ολοκληρωθεί όταν η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση.
Επίσης δεν τίθεται συζήτηση για τα συνοδευτικά μέτρα. Η ΝΔ θα ψηφίσει μόνο την δανειακή σύμβαση. Ούτε φυσικά δέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Όσοι λοιπόν εκ δεξιών και εξ ευωνύμων ανησυχούν μήπως ο Σαμαράς έγινε «μνημονιακός» μέσα σε μια νύκτα, ας ησυχάσουν. Οι «κόκκινες γραμμές» δεν αλλάζουν μέσα σε μια νύκτα.
Κι ας μην παραβλέπουμε πως ο Παπανδρέου κατέστρεψε την χώρα. Ότι όλα πλέον πρέπει να γίνουν από το μηδέν.
Κι ας μην ξεχνάμε: Ξεκινώντας από μια μοναχική πορεία, ο Αντώνης Σαμαράς κατέληξεκινηματικά στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Πριν από δυο χρόνια κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα φτάναμε σε αυτήν την στιγμή. Μέσα από τα μεγάλα ρίσκα της σύγκρουσης με την Ντόρα και την Αγία Οικογένεια, του ΟΧΙ στο Μνημόνιο και του συνεχή πολέμου με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ο Σαμαράς προβάλλει σήμερα ως η μόνη υπολογίσιμη πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Θέλουν, δεν θέλουν.
Γράψαμε κάποτε ότι ο ρόλος που επέλεξε για τον εαυτό του δεν ήταν αυτός του «επίδοξου ηγέτη των συγκυριών» αλλά ενός «σύγχρονου ηγέτη της μορφοποίησης» μιας κοινωνίας σε παρακμή. Μέσα από επώδυνες πολιτικές επιλογές, με βαθιά επίγνωση του κοινού καλού και το δικό τουtiming, επιχειρεί την επανεκκίνηση εκείνων των μηχανισμών που θα αναγεννήσουν την ελληνική κοινωνία.
Σταθερά ακλόνητος στην ευρωπαϊκή προσήλωση της χώρας, οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου να αποσυρθεί στην λήθη της ιστορίας. Και εξαναγκάζει όλους όσους τον εγκαλούσαν για τις ανυποχώρητες θέσεις του προς όφελος του ελληνικού λαού, να παρακαλούν τώρα για την συναίνεση του!
Σίγουρα δεν έγιναν όλα άψογα. Σίγουρα υπήρξαν λάθος κινήσεις, εκτιμήσεις και υπολογισμοί. Πως άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν ξεκινά εκ του απόλυτου μηδενός ένας τιτάνιος αγώνας με ένα πολιτικό προσωπικό για το οποίο δεν μπορεί να πει κανείς τα καλύτερα λόγια;
Αλλά για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμα, μιλάμε για το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ο αγώνας για τη νέα μεταπολίτευση μόλις ξεκίνησε. Κι εμείς τουλάχιστον παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι σ΄αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου