Άρθρο του αντιπροέδρου της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου
Η βαθιά κρίση, την οποία βιώνουμε ως χώρα και ως κοινωνία, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι θεσμική, πολιτιστική, κοινωνική. Όλοι πλέον τιθέμεθα προ των ευθυνών μας και πάνω απ΄ όλα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Ωστόσο, η κρίση αναδεικνύει αλήθειες και δείχνει το δρόμο για τολμηρές και θαρραλέες πολιτικές, που στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα θα ανοίξουν το δρόμο για μία νέα, σύγχρονη, λειτουργική, Ελληνική Πολιτεία.
Η Νέα Δημοκρατία έχει επαγγελθεί τη Νέα Μεταπολίτευση, η οποία περνάει μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι προτάσεις της απηλλαγμένες από νομικισμούς και με πολιτικά όσο και εθνικά κριτήρια, θα διαμορφώσουν πλαίσιο διαλόγου.
Πρώτο βήμα, η πρόταση του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, με την οποία συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός, για τον ορισμό της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο, ώστε οι μεταπολιτευτικές μας εμπειρίες και κυρίως η πολιτική μας βούληση να μεταφραστεί το συντομότερο δυνατόν σε συγκροτημένη, συνολική, αναθεωρητική πρόταση.
Αυτή τη φορά η σύνθεση πρέπει να προκύψει μέσα από τη συναίνεση.
Η Ελλάδα με αναθεωρημένο το Σύνταγμά της και με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και με τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει το πολιτικό μας σύστημα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, καλείται να περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής, με ένα σύγχρονο και λειτουργικό Καταστατικό Χάρτη.
Εάν, όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό σύστημα θέλει να βγει μπροστά από τις εξελίξεις και την αμφισβήτηση, στην οποία έχει οδηγηθεί στα μάτια της κοινωνίας, ο δρόμος είναι ένας. Ένα νέο Σύνταγμα, που θα αποτελέσει και το θεμέλιο για τη νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας του 21ου αιώνα.
Ένα Σύνταγμα, που θα είναι συμπληρωματικό του πιο σύγχρονου Συντάγματος που είχε ποτέ η χώρα, αυτό του 1975. Ενός Συντάγματος, που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στη βάση των πιο προοδευτικών αρχών και εννοιών. Το Σύνταγμα ωστόσο αυτό, με πολιτικές κυρίως ευθύνες δεν στηρίχθηκε από ισχυρούς και λειτουργικούς θεσμούς, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της θεσμικής λειτουργίας του κράτους και την εκχώρηση δυνάμεων της Δημοκρατίας σε κέντρα που την υποκατέστησαν σε πολλές από τις λειτουργίες της.
Η Νέα Μεταπολίτευση θα εγκαινιαστεί από τη συνταγματική αναθεώρηση, την πρώτη ουσιαστική, βαθιά, θαρραλέα και σύγχρονη αναθεώρηση της μεταπολιτευτικής εποχής.
Μία αναθεώρηση που θα βλέπει πέρα και πάνω από το σήμερα και που θα λειτουργήσει ως ιστορικός μοχλός για τις μελλοντικές εξελίξεις, στην κοινωνία, στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και στην πατρίδα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου