Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% προβλέπεται για φέτος!

Συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος τουλάχιστον κατά 3% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, που θα παραδώσει την Τρίτη το πρωί ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. 

Η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας. 

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Η Έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων. 

Παράλληλα, η ΤτΕ θα καλέσει την κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης επισπεύδοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ΤτΕ εκτιμά ότι μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον θα προτείνεται η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι η κεφαλαιακή του επάρκεια βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπροσθέτως με τις κινήσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν αρκετές τράπεζες, η κεφαλαιακή του θωράκιση βελτιώθηκε. Υπογραμμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ελληνικό πιστωτικό σύστημα δέχθηκε τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση του χρέους. 

Ωστόσο η ΤτΕ εκτιμά ότι πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί και φέτος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου