Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Κρίση ταυτότητας και συγκρούσεις στελεχών στο ΛΑΟΣ!

Οι «λαϊκοί» κόντρα στους «νεοφιλελεύθερους». Ποιοι βουλευτές στελεχώνουν την κάθε ομάδα; Ποιοι είναι οι ουδέτεροι;

ΚΡΙΣΗ ιδεολογικής ταυτότητας έχει ενσκήψει στον ΛΑΟΣ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών ακτιβισμών του Γιώργου Καρατζαφέρη και της απόφασης να στηριχθεί το Μνημόνιο και μέσω αυτής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα κατέστη εμφανές στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα πάρει -είναι βέβαιο- μεγαλύτερες διαστάσεις όταν το κόμμα κληθεί να πάρει θέση σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων της κυβέρνησης.
Οι «αντίπαλες τάσεις» είναι δύο:
Η πρώτη, που υπερασπίζεται νεοφιλελεύθερες απόψεις, υπεραμύνεται της αστικής καταγωγής τουκόμματος και ως εκ τούτου διαφωνεί κάθετα με την τάση ορισμένων στελεχών «να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών».
Η δεύτερη τάση κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, επιμένει ότι...
 το κόμμα δεν πρέπει να «ξεκόψει» από την κοινωνία, διότι κινδυνεύει να απαξιωθεί πολιτικά.
Σημαιοφόροι των «νεοφιλελεύθερων» οι βουλευτές Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Αθ. Πλεύρης, με τον τρίτο να πρεσβεύει ότι οι φιλελεύθερες πολιτικές πρέπει να είναι περιορισμένες και να δοθεί έμφαση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Ήταν εκείνοι που επέβαλαν τη στήριξη του Μνημονίου, με το επιχείρημα ότι ένα σοβαρό σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να αρνείται να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας. «Πρεσβευτές» της δεύτερης τάσης, των λεγόμενων «λαϊκιστών», είναι οι Κυρ. Βελόπουλος, Αστ. Ροντούλης, Πολατίδης και Χρυσανθακόπουλος, που υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του κόμματος πρέπει να είναι εστιασμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και των λαϊκών στρωμάτων, προτρέποντας την ηγεσία σε μια «αριστερή στροφή». Στη δεύτερη αυτή ομάδα πρέπει να συμπεριλάβουμε ακόμη τους Ανατολάκη, Παπανδρέου, Μαρκάκη, Κολοκοτρώνη κ.ά.
Με ποια από τις δυο πλευρές είναι ο Γ. Καρατζαφέρης; Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο, «αλληθωρίζει» μεν προς την πτέρυγα των «νεοφιλελεύθερων», αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ΛΑΟΣ προκειμένου να συνεχίσει να έχει ερείσματα στον ελληνικό λαό. Το μεγάλο «crash-test» για τη συνοχή του κόμματος θα είναι όταν κληθεί να πάρει θέση σε μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα που θα προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Μέτρα που θα αφορούν ενδεχομένως και απολύσεις προσωπικού από τις ΔΕΚΟ, αλλά και την περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου.
Προβληματισμός επικρατεί, στο μεταξύ, στις τάξεις του κόμματος για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις περιφέρειες. Αν και επισήμως ανακοινώθηκε ότι ο ΛΑΟΣ συγκράτησε τις δυνάμεις του και σε ορισμένες περιπτώσεις τις αύξησε, η αλήθεια είναι ότι είχε απώλειες της τάξης του 0,7-0,8%, ενώ στην Αττική έχασε 0,5%. Παρότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να εισπράξει μέρος της φθοράς που υπέστη το ΠΑΣΟΚ. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της απόφασης της ηγεσίας του να συνυπογράψει το Μνημόνιο, σε συνδυασμό με το ότι στήριξε το ΠΑΣΟΚ και αυτό εξόργισε τους οπαδούς του ΛΑΟΣ. Από το περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη τονίζεται ότι το κόμμα δεν είχε απώλειες και πως αν κατέβαινε αυτόνομα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, θα είχε συνολικά αύξηση των ποσοστών του. Αρνητικά μέτρησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και η φιλολογία που ανέπτυξε ο Γ. Καρατζαφέρης περί «γαλάζιας πολυκατοικίας», θεωρία που όχι μόνο προκαλεί σύγχυση, αλλά ενοχλεί και τους ψηφοφόρους του κόμματος και όπως τονίζουν βουλευτές του ΛΑΟΣ, τα περί πολυκατοικίας είναι πλέον ξεπερασμένα. Στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την πλευρά της ηγεσίας, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, ο ΛΑΟΣ κινδυνεύει να έχει την... τύχη του Τσοβόλα...
Προς το παρόν η ένταση στις σχέσεις Γ. Καρατζαφέρη - Μ. Βορίδη δείχνει να έχει εκτονωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει πλήρως εξαλειφθεί. Κάθε πλευρά δίνει τη δική της εκδοχή για το τι συμφώνησαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, ενώ είναι εμφανές ότι Καρατζαφέρης και Βορίδης διατηρούν επιφυλάξεις ο ένας για τις απόψεις του άλλου. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι όταν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα η διαμάχη θα αναζωπυρωθεί. Απλώς αποκλιμακώθηκε η ένταση... (Πηγή http://www.paron.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου