Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου από άλλον πλανήτη ξανά...το έργο επαναλαμβάνεται σε πανελλήνια κλίμακα!

 
Δευτέρα, 08 Νοέμβριος 2010
 
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (αρκετά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα) δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα τελικά αποτελέσματα των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών. Έγιναν όμως τόσο οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αυτά, όσο και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναμένονταν με εύλογο ενδιαφέρον . Ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι θα συνεκτιμούσε τα αποτελέσματα και άλλους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες και θα αποφάσιζε αν θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές το πρώτο 15ήμερο τον επόμενο μήνα. Με τα λεγόμενα του έδειξε πως έκρινε θετικά για το Πα.σο.κ (!) και την κυβέρνηση του τα αποτελέσματα και επομένως αποφάσισε να μην κάνει εκλογές.

Γενικά η ομιλία του ήταν αρκετά ανυπόστατη ενώ κάποια από τα επιχειρήματά του, όπως για παράδειγμα το: «ο λαός επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα των περσινών βουλευτών εκλογών» μπορούν επιεικώς να χαρακτηρισθούν αυθαίρετα και αβάσιμα! Πέρυσι το Πα.σο.κ. ήταν πρώτο κόμμα στις 12 από τις 13 περιφέρειες και με ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά των χθεσινών εκλογών, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι που στήριξε πήραν πολύ μικρότερα ποσοστά και αναδείχθηκαν (κατά τις εκτιμήσεις των ειδημόνων) πρώτοι στις μισές περιφέρειες!

Το γενικό εκλογικό ποσοστό του Πα.σο.κ εκτιμάται περίπου στο 35% και της ΝΔ στο 33%, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 44% και 34% αντίστοιχα. Όταν σε ένα χρόνο μειώνεται η εκλογική δύναμη ενός κόμματος κατά 9% είναι δύσκολο να πείσει ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτική του!

Ύστερα είναι και το θέμα της αποχής, που συνεχώς βαίνει αυξανόμενη. Πέρσι ήταν 36,2%, χθες πλησίασε το 39%. Αλλά και τα λευκά και άκυρα φέτος είναι πολύ περισσότερα. Αν κάποιος ήθελε να βρει το πραγματικό ποσοστό που πήρε το κυβερνών κόμμα αυτό θα προέκυπτε κατά πολύ μικρότερο του 30%!

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, το ότι ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να αποφύγει, προς το παρόν τουλάχιστον, τις πρόωρες εκλογές ήταν αναμφίβολα θετικό για τη χώρα και την οικονομία που βρίσκεται σε κακά χάλια. Κι αν ακόμα δεχθούμε ότι μπλόφαρε όταν πριν 15 περίπου μέρες προέβαλε το δίλημμα (κάποιοι το είπαν εκβιασμό!) ή ψηφίζετε τους εκλεκτούς μου ή πάω σε εκλογές – που επαναλάμβανε μέχρι και το Σάββατο - και η μπλόφα ασφαλώς δεν του «περιποιεί τιμήν», πάλι το ότι δεν προχώρησε σε εθνικές εκλογές είναι θετικό σ'αυτή τη φάση. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου πίεζαν και οι «κηδεμόνες» μας/του της Τρόϊκας!

Κάποιοι θα προτιμούσαν να ανακοίνωνε χθες ο κ. Παπανδρέου ότι «πήρε το μήνυμα» και ότι θα προχωρήσει σε εύθετο χρόνο στη συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων οικουμενική ή εθνικής σωτηρίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα ζητήσει την συναίνεση όλων των κομμάτων, καθιστώντας τα υπεύθυνα για τη συνεργασία τους ή όχι. Γιατί αυτό που προέχει είναι η, με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες», έξοδος της χώρας από την κρίση. 
 
Θέλει ασφαλώς γενναιότητα μια τέτοια απόφαση. Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (όπου η πλειοψηφία του λαού ζητάει οικουμενική κυβέρνηση), τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του δείχνουν πως με δυσκολία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση σαν τη δική του τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Δεν θα μπορέσει επίσης να επιφέρει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Θα χρειασθούν κατά πάσα πιθανότητα περικοπές μισθών και απολύσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ κλπ). Θα αυξηθούν οι τιμές όχι μόνο του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και πολλών ειδών πρώτης ανάγκης. Θα χρειασθεί αποτελεσματική αναπτυξιακή πολιτική, πάταξη της παραοικονομίας, της γραφειοκρατίας κλπ. Όλα αυτά και πολλά άλλα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς όραμα, από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, χωρίς σχέδιο και προπαντός χωρίς της λαϊκή συναίνεση και συμπαράσταση!

Αυτή τη συναίνεση, τη συμπαράσταση του λαού που αποτελεί το πρώτο ζητούμενο δεν κατάφερε 13 μήνες τώρα να την εξασφαλίσει! Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα των χθεσινών εκλογών (χαμηλό ποσοστό ψήφων, μεγάλη αποχή, σημαντικό ποσοστό άκυρων και λευκών). Κι αφού δεν κατάφερε να δώσει όραμα κι ελπίδα στο λαό, να πείσει το λαό και να πάρει επάξια τη στήριξη, τη συναίνεση, τη συμπαράσταση του τον πρώτο κρίσιμο χρόνο δεν θα το πετύχει τον δεύτερο ή τρίτο! Κι επειδή στη δημοκρατία δεν υπάρχουν όντως αδιέξοδα, αν δεν φανεί γενναίος θα αναγκασθεί να προσφύγει σε εκλογές. Χθες πάντως μόνο γενναίος δε φάνηκε... μάλλον για ακόμη μία φορά έδειξε ότι είναι από άλλον πλανήτη και έκανε πασιφανή την πολιτική του δειλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου