Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άναψε η σπίθα που σιγόκαιγε εδώ και αρκετό καιρό σε ότι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, μόλις ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μέχρι τότε είχαν «παγώσει» οι όποιες κυβερνητικές βλέψεις για τα ΧΥΤΑ στην περιοχή μας, εξαιτίας του πολιτικού κόστους που θα είχε στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών.
Η σημερινή κυβέρνηση, αποφάσισε ότι η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ επιβάλλεται να υλοποιηθεί. Όμως με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις; Η πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να μεταβληθεί η Ανατολική Αττική σε πίσω αυλή της Αθήνας, μόλις ξεκίνησε. Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου όσο και ο φυσικός πλούτος της περιοχής, αγνοούνται από μία κυβέρνηση, που «με το έτσι θέλω» εισβάλλει σε μια τοπική κοινωνία, με κίνδυνο την κοινωνική της συνοχή και την περαιτέρω αναπτυξιακή της πορεία. Η περιοχή της Λαυρεωπκής. με το Λαύριο και την Κερατέα ως πυλώνες ανάπτυξης και προόδου, διαθέτει επαρκή χαρακτηριστικά προκειμένου να μεταβληθεί σε αναπτυξιακό κόμβο της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Αττικής, όπως είναι το λιμάνι του Λαυρίου, η μαρίνα, το Τεχνολογικό Πάρκο, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, οι παραλίες της Κερατέας, καθώς και η εγγύτητα της στο αεροδρόμιο.
Όλο τα παραπάνω, ακυρώνονται ως πυλώνες τοπικής ανάπτυξης, εφόσον χωροθετηθεί στην περιοχή ΧΥΤΑ. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα είναι εμφανής στα αμέσως επόμενα έτη, εξαιτίας της βούλησης της σημερινής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των διαδικασιών κατασκευής του χώρου.
Είναι γνωστές οι θέσεις του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, για την δημιουργία ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό και ποιες θα είναι οι ενέργειες του πάνω στο θέμα αυτό. Η εμφανής πλέον, σύμπνοια απόψεων της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. με το νέο περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η αριθμητικά ανεπαρκής εκπροσώπηση της Ανατολικής Αττικής στην Περιφέρεια Αττικής, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για λήψη δυσμενών αποφάσεων για την περιοχή μας από την Περιφέρεια, αφού στο 101μελές περιφερειακό συμβούλιο Αττικής συμμετέχουν μόλις έντεκα εκπρόσωποι από την Αν. Αττική!
Η δυναμική κινητοποίηση από πλευράς των τοπικών κοινωνιών έρχεται ως επακόλουθο μιας κατάλληλης χάραξης στρατηγικής πάνω στο θέμα από τους αιρετούς της περιοχής, οι οποίοι θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα αιτήματα σε επίπεδο κεντρικό. Η απουσία όμως «πολιτικού θάρρους» από τους εκπροσώπους της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργεί πολιτικά και κοινωνικά κενά που επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα, προκειμένου η περιοχή μας να αντιμετωπίζει άμεσα, θέματα όπως η κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, χωρίς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να κρίνεται εν αμφιβάλλω τόσο το οικονομικό, όσο και το περιβαλλοντικό μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής με ιστορία και πολιτισμό.
* Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής
Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Γέρακα
Πηγή εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου