Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Περιβαλλοντικό έγκλημα διαπράττει η κυβέρνηση στην Λαυρεωτική!

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άναψε η σπίθα που σιγόκαιγε εδώ και αρκετό καιρό σε ότι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, μόλις ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μέχρι τότε είχαν «παγώ­σει» οι όποιες κυβερνητικές βλέψεις για τα ΧΥΤΑ στην πε­ριοχή μας, εξαιτίας του πολιτι­κού κόστους που θα είχε στα αποτελέσματα των τοπικών ε­κλογών.
Η σημερινή κυβέρνηση, α­ποφάσισε ότι η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ επιβάλλε­ται να υλοποιηθεί. Όμως με ποιους όρους και ποι­ες προϋποθέσεις; Η πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών να κινήσει τις διαδικα­σίες προκειμένου να μεταβληθεί η Ανατολική Αττική σε πίσω αυλή της Αθήνας, μόλις ξεκίνησε. Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου όσο και ο φυσικός πλούτος της περιοχής, αγνοούνται από μία κυβέρνηση, που «με το έτσι θέλω» ει­σβάλλει σε μια τοπική κοινωνία, με κίνδυνο την κοινωνική της συνοχή και την περαιτέρω αναπτυ­ξιακή της πορεία. Η περιοχή της Λαυρεωπκής. με το Λαύριο και την Κερατέα ως πυλώνες ανάπτυξης και προόδου, διαθέτει επαρκή χαρακτηριστικά προκειμένου να μεταβληθεί σε αναπτυξιακό κόμ­βο της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Αττικής, όπως είναι το λιμάνι του Λαυρίου, η μαρίνα, το Τεχνολο­γικό Πάρκο, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, οι παραλίες της Κερα­τέας, καθώς και η εγγύτητα της στο αεροδρόμιο.
Όλο τα παραπάνω, ακυρώνονται ως πυλώνες τοπι­κής ανάπτυξης, εφόσον χωροθετηθεί στην περιο­χή ΧΥΤΑ. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα είναι εμφανής στα αμέσως επόμενα έτη, εξαιτίας της βούλησης της σημερινής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των διαδικασιών κατασκευής του χώρου.
Είναι γνωστές οι θέσεις του νεοεκλεγέντος πε­ριφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, για την δημιουργία ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό και ποιες θα εί­ναι οι ενέργειες του πάνω στο θέμα αυτό. Η εμφα­νής πλέον, σύμπνοια απόψεων της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. με το νέο περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η α­ριθμητικά ανεπαρκής εκπροσώπηση της Ανατολι­κής Αττικής στην Περιφέρεια Αττικής, δημιουρ­γούν τις ιδανικές συνθήκες για λήψη δυσμενών α­ποφάσεων για την περιοχή μας από την Περιφέ­ρεια, αφού στο 101μελές περιφερειακό συμβούλιο Αττικής συμμετέχουν μόλις έντεκα εκπρόσωποι από την Αν. Αττική!
Η δυναμική κινητοποίηση από πλευράς των το­πικών κοινωνιών έρχεται ως επακόλουθο μιας κατάλληλης χάραξης στρατηγικής πάνω στο θέμα α­πό τους αιρετούς της περιοχής, οι οποίοι θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα αιτήματα σε επίπεδο κεντρικό. Η απουσία όμως «πολιτικού θάρρους» από τους εκπροσώπους της σημερινής κυ­βέρνησης, δημιουργεί πολιτικά και κοινωνικά κενά που επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα, προκειμέ­νου η περιοχή μας να αντιμετωπίζει ά­μεσα, θέματα όπως η κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, χωρίς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να κρίνεται εν αμφιβάλλω τόσο το οικονομικό, όσο και το περιβαλλοντικό μέλλον μιας ολόκληρης πε­ριοχής με ιστορία και πολιτισμό.

* Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής
 Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Γέρακα

Πηγή εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου