Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Blackle: Το οικολογικό Google!

Πως γίνεται η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο του διαδικτύου να γίνει πιο... οικολογική; Η Heap Media κατάφερε να δημιουργήσει μια custom έκδοση του Google, βασισμένη στη θεωρία ότι η απεικόνιση των σκούρων χρωμάτων από τις οθόνες των υπολογιστών απαιτούν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. 



Τη θεωρία αυτή έφερε στο φως της δημοσιότητας το αμερικάνικο Υπουργείο Ενέργειας και σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, όταν μια οθόνη προβάλλει το λευκό χρώμα (που πρωταγωνιστεί στο Google) καταναλώνει 74 watts, ενώ μια αντίστοιχη που προβάλλει το μαύρο καταναλώνει μόλις 59.
Όλα τα παραπάνω ήρθε να ενισχύσει και μια μελέτη από εταιρία η οποία δοκίμασε CRT και LCD οθόνες και επιβεβαίωσε τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Οι δημιουργοί του Blackle αποκάλυψαν ότι η ιδέα για την πραγματοποίηση του... μαύρου Google ήρθε από το post που έγινε τον Ιανουάριο του 2007 στο blog http://ecoiron.blogspot.com/2007/01/black-google-would-save-3000-megawatts.html και υπολόγισε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 750 Megawatt-ώρες κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Βάσει αυτής της μέτρησης, στην κεντρική σελίδα του Blackle (www.blackle.com) υπάρχει ειδικό counter που υπολογίζει πόση ενέργεια έχει εξοικονομηθεί μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος που απασχολείται στον τομέα της τεχνολογίας, μπήκε σε διαδικασία ελέγχου της ορθότητας των στοιχείων εξοικονόμησης ενέργειας και άσκησε κριτική στους δημιουργούς του Blackle, τονίζοντας ότι δεν καταγράφουν σε ποια είδη οθονών αναφέρονται. Ο έλεγχος που έκανε, διεξήχθη σε 4 CRT και 23 LCD οθόνες και έδειξε ότι όντως υπάρχει εξοικονόμηση στις CRT, ωστόσο οι αριθμοί για τις LCD δεν είναι σωστοί, ιδιαίτερα για τα μοντέλα κάτω των 24 ιντσών.
Κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως επειδή το Blackle δεν ανήκει στη Google Inc, μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης όπως πχ. τις επιλογές «Cached» ή «Similar Pages», ενώ δε φέρνει στο προσκήνιο και όλα τα αποτελέσματα που προσφέρει το Google. Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να μην εκτιμήσει κανείς την προσπάθεια που γίνεται, όσο μικρό κι αν είναι το όφελος.

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον, οι άνθρωποι του Blackle προσφέρουν στη σελίδα http://www.blackle.com/tips/ ορισμένες συμβουλές έτσι ώστε όλοι οι φίλοι της τεχνολογίας να καταναλώνουν ακόμη χαμηλότερη ενέργεια και να κάνουν και οικονομία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες από αυτές: 

Απενεργοποιήστε οτιδήποτε δε χρησιμοποιείτε όπως πχ. φώτα, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ελέγξτε την κατάσταση των φίλτρων στα air condition σας σε μηνιαία βάση.
Τα «βρώμια» φίλτρα μπλοκάρουν τη ροή ζεστού ή κρύου αέρα, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια των μηνών με υψηλές θερμοκρασίες, κλείστε τα παντζούρια στα παράθυρα που βρίσκονται στα νότια, ανατολικά και δυτικά του σπιτιού.
Το χειμώνα, αφήστε τον ήλιο να μπει στο σπίτι σας.
Ενεργοποιήστε τις «sleep» λειτουργίες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξοπλισμό γραφείου σε περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Απενεργοποιήστε πλήρως εξοπλισμό που δε χρησιμοποιείτε για καιρό.
Ντυθείτε κατάλληλα ανάλογα με τον καιρό και θέστε το θερμοστάτη σας στη χαμηλότερη δυνατή θέση έτσι ώστε να αισθάνεστε άνετα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας το χειμώνα, τοποθετήστε μία έξτρα κουβέρτα στο κρεβάτι.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτιμήστε ανεμιστήρες αντί για air-conditions γιατί καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Το 15% περίπου του μέσου λογαριασμού στην υπηρεσία ενέργειας κάθε χώρας προέρχεται από τη θέρμανση του νερού.
Προτιμήστε μπάνια των πέντε λεπτών και προσπαθήστε να γεμίζετε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων έτσι ώστε να ολοκληρώνετε λιγότερα πλυσίματα.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνα, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο να προσθέσετε και κρύο νερό στο ντους σας.
Πραγματοποιείτε τις πλύσεις πιάτων και ρούχων με κρύο νερό και αγοράστε ειδικά απορρυπαντικό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
Μην θερμαίνετε ή δροσίζετε τα δωμάτια που δεν χρειάζονται. Κλείστε τις πόρτες σε αυτά.
Εγκαταστήστε μηχανισμούς έξτρα πίεσης (με αέρα) για τις βρύσες του σπιτιού, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αυξάνετε την ταχύτητα ροής του νερού.
Σφραγίστε τις χαραμάδες σε κάθε δωμάτιο έτσι ώστε να μην έχετε απώλεια στις συνθήκες θερμοκρασίας που θέλετε να δημιουργήσετε σε κάθε χώρο.
Μονώστε το θερμοσίφωνα έτσι ώστε να μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού.
Αναζητήστε ταμπέλες εξοικονόμησης ενέργειας πριν προχωρήσετε στην αγορά κάποιας νέας συσκευής όπως τηλεοράσεις, φούρνους, κινητά τηλέφωνα, ψυγεία και air-conditions.
Αντικαταστήστε τουλάχιστον τις πέντε λάμπες που χρησιμοποιείτε περισσότερο στο σπίτι με ειδικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Συμβουλές για το αυτοκίνητο
Οδηγήστε με λογική ταχύτητα.
Η επιθετική οδήγηση (απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις) καταναλώνει περισσότερη βενζίνη σε ποσοστά 33% εντός πόλης και 5% εκτός πόλης.
Προτιμήστε την αγορά ενός οικονομικού οχήματος. Ένα οικονομικό, υβριδικό ή εναλλακτικής ενέργειας αυτοκίνητο θα σας γλιτώσει από περιττά έξοδα και δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Συνδυάστε τις εργασίες σας, έτσι ώστε να μην ανάβετε και σβήνετε τη μηχανή συνεχώς. Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.
Μη χρησιμοποιείτε βελτιωμένες εκδόσεις κινητήρων.
Αντικαταστήστε τα φραγμένα φίλτρα αέρα, έτσι ώστε να μειώσετε έως και 10% την κατανάλωση.
Φροντίστε να έχετε κάνει πρόσφατα ζυγοστάθμιση και ευθυγράμμιση, έτσι ώστε να μειώσετε την κατανάλωση έως και 3%.
Χρησιμοποιείτε τον τύπο λαδιού που έχει καθοριστεί από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτύχετε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό έως και 2%.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μειώσετε τα έξοδα μετακίνησης.
Προτιμήστε να τοποθετείτε αντικείμενα μέσα στο όχημα και όχι από πάνω του. Ένα φορτωμένο από πάνω όχημα καταναλώνει έως και 5% περισσότερο καύσιμο.
Αφαιρέστε από το αυτοκίνητο άχρηστα υλικά που αυξάνουν το βάρος και την κατανάλωση καυσίμου.
Ανοίξτε το παράθυρο αντί για το air-condition, όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. 

http://www.cosmo.gr/Internet/World/170457.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου