Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Και τα ελληνοτουρκικά έχουν το νόμισμά τους!


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, άκρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το Αιγαίο και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Τούρκου υπουργού επικρατείας, αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, δημοσίευσε πρόσφατα η κυπριακή εφημερίδα Σημερινή.

Ο κ. Μπαγίς, που δεν μασάει τα λόγια του, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, δείχνει ξεκάθαρα πόσο λάθος είναι η πολιτική που ακολουθείται επί χρόνια, κυρίως από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την χώρα.

Είναι φανερό ότι η φιλολογία που αναπτύσσουν η ελληνική κυβέρνηση και διάφοροι «ειδήμονες» για το πόσο μας συμφέρει η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., γιατί θα υποχρεωθεί τάχα η Άγκυρα να εκδημοκρατιστεί και να προσαρμοστεί στο διεθνές δίκαιο, είναι αστεία. Το ίδιο αστεία είναι η πολιτική σε επίπεδο κυβερνήσεων που γίνεται με κουμπαριές, ζεϊμπέκικα και εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής φιλίας, καθώς και οι εκδηλώσεις καλής θέλησης, που μεταφράζονται σε μονομερείς ελληνικές υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Η προσπάθεια εξευμενισμού της Άγκυρας, με τη συνεχή υποχωρητικότητα από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τη σημερινή ηγεσία της Kυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν έχουν κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, που παραμένει σταθερή στους επεκτατικούς στόχους της, αλλά είναι φανερό ότι έχει αποθρασύνει την Άγκυρα.

«Η Τουρκία έχει πάντα εναλλακτικά σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα»

Ο Ε. Μπαγίς διαμηνύει ότι «Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι προφανές ότι δεν περνάει από την Κύπρο». Και αναφερόμενος στα προσκόμματα που η Κυπριακή Δημοκρατία βάζει στο άνοιγμα των κεφαλαίων εμποδίζοντας την πορεία ένταξης της Τουρκίας προσθέτει:

«Δεν αρέσουν οι απειλές στην Τουρκία. Αυτές οι τακτικές μπορεί να είναι συνήθεις στους Ε/κ πολιτικούς, αλλά όχι στην Τουρκία». Δεν με ενδιαφέρουν τα κεφάλαια λέει ο Μπαγίς: «Πώς κάνεις εμπόριο; Πληρώνοντας με κάποιο νόμισμα. Το Κυπριακό έχει το δικό του νόμισμα. Το άνοιγμα κεφαλαίων δεν είναι νόμισμα. Δεν με ενδιαφέρει το άνοιγμα κεφαλαίων, δεν αλλάζει τίποτα με το άνοιγμα κεφαλαίων».

Αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία, σύμφωνα με τον Μπαγίς, είναι, όπως τονίζει: «H Ευρώπη να κρατήσει τις δικές της υποσχέσεις, να εφαρμόσει τις αποφάσεις της και να ανοίξει εμπορικές συναλλαγές με τη "Βόρεια Κύπρο", να στείλει τα αεροπλάνα της στο Ερτζάν! Μετά όλα τα λιμάνια και αεροδρόμιά μου θα ανοίξουν την ίδια μέρα στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Δεν θέλω μία νέα απόφαση. Θέλω η Ευρώπη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της» επαναλαμβάνει, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι το νόμισμα για το Kυπριακό και ότι η συναλλαγή θα πρέπει να γίνει «Λιμάνι προς λιμάνι, αεροδρόμιο προς αεροδρόμιο, εμπόριο προς εμπόριο», γιατί, όπως υπογραμμίζει, τους Ευρωπαίους δεν τους εμπιστεύεται πλέον:

«Όχι, δεν τους εμπιστεύομαι. Όχι πλέον. Μέχρι τώρα δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους, επομένως, έχασα, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη μου. Γιατί η Ευρώπη έδωσε τόσες υποσχέσεις και δεν τις κράτησε. Έχουν αποτύχει στο τεστ αξιοπιστίας. Εγώ το περνάω πάντα».

Και αν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αποτύχουν; «Η Τουρκία πάντα έχει ένα σχέδιο Β, Γ, Δ. Γι' αυτό λέω ότι είμαστε έτοιμοι για όλα» απαντά.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για τη μεγάλη λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για άμεση λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για μη λύση, η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη για μια μεγάλη κρίση. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Η Κύπρος μπορεί ν' αντέξει ότι η Τουρκία δεν μπορεί άλλο να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων; Μπορεί η Κύπρος να αντέξει ότι η Τουρκία, μετά απ' όλα όσα έχει κάνει, δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα;».

(Ας σημειωθεί ότι, μόλις λίγες μέρες πριν από την συνέντευξη αυτή, ο κ. Μπαγίς είχε δηλώσει: «Ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής προοπτικής από την Τουρκία θα αποτελέσει εφιάλτη για την Κύπρο»).

Και αν κάποιοι κατηγορούν την Τουρκία ότι στρέφεται στην Ανατολή; «Ποιος νοιάζεται;» λέει ο Τούρκος υπουργός τονίζοντας ότι πάνω απ' όλα: «Με ενδιαφέρουν τα εθνικά μου συμφέροντα. Με ενδιαφέρουν οι πολίτες μου, με ενδιαφέρει η ειρήνη στην περιοχή. Είναι προτεραιότητά μου (η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.), αλλά, αν η προτεραιότητά μου δεν με θέλει, δεν θα παρακαλέσω κιόλας».

Ο κ. Μπαγίς αναφέρεται με ειρωνεία στον Έλληνα πρωθυπουργό για τις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, ότι, αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, δεν μπορούν να ομαλοποιηθούν ούτε και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. «Δεν καταλαβαίνω, πώς χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας ο κ. Παπανδρέου; Ανώμαλες;», ρωτάει. Και συνεχίζει αναφερόμενος στην στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κυπριακό:

«Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αποστασιοποιείται από το Κυπριακό. Όταν η Ελλάδα λέει δεν παρεμβαίνει στην Κύπρο, δηλαδή με ποια άλλη χώρα θα ασχοληθεί; Με τον Βόρειο Πόλο;».


Η κρίση, η Ε.Ε., το Αιγαίο και η «διπλωματία» του πετρελαίου

Ωστόσο, αναφερόμενος στην πρόταση Δρούτσα για ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής το 2011, έχει μόνο καλά λόγια να πει:

«Αυτό που πρότεινε ο καλός μου φίλος Δημήτρης είναι πολύ καλή ιδέα. Θα έπρεπε να προσκαλούν την Τουρκία σε όλες τις συνόδους του Συμβουλίου, όπου λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις. Όταν η Άστον (εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε.) λέει για την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία, τότε προσκαλέστε μας, ώστε να συμβάλουμε με τις ιδέες μας. Αν είμαστε μέρος της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, αν ακουστούν οι απόψεις μας, τότε θα μπορούμε να αισθανόμαστε μέρος αυτού του κλαμπ και θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να λύσει κάποια από τα προβλήματά της».

Η Τουρκία, κατά τον Μπαγίς, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει για παράδειγμα την οικονομική κρίση:

«Έχουμε 11% οικονομική ανάπτυξη και η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Π.χ. την ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη μπαίνει σε μία ισχυρή ενεργειακή κρίση. Το 70% των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης είναι γύρω από τα σύνορά μας. Θα μπορούσαμε να συμβάλουμε με τις ιδέες μας για το πώς να χειριστεί την κρίση. Η γήρανση του εργατικού δυναμικού. Ο μέσος όρος ηλικίας στην Ευρώπη είναι 42, στην Τουρκία είναι 28.

Κάθε μέρα που περνάει, η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο και – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Είμαστε ήδη πολύ καλύτερα από πολλά μέλη της Ε.Ε. και σε 10 χρόνια από τώρα θα είμαστε ακόμη καλύτερα. Το 2014 θα είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε πλήρη ένταξη».

Στην παρατήρηση ότι δεν είναι μόνο η οικονομία που μετράει για την ένταξη απαντά: «Ναι, υπάρχουν κι άλλα θέματα, αλλά η οικονομία συμβάλλει στη λύση και άλλων ζητημάτων. Όταν είσαι ένα πλούσιο έθνος, είναι πιο εύκολο να λύσεις τα πολιτικά ζητήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς: «Για την Ελλάδα, η Τουρκία μπορεί να είναι η πιο σημαντική απειλή, αλλά για την Τουρκία η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη».

Η Τουρκία, που για τον Τούρκο υπουργό έχει πάψει να ενδιαφέρεται για την ένταξή της στην Ε.Ε., αλλά το 2014 θα είναι έτοιμη να απαιτήσει την πλήρη ένταξή της, δεν θεωρεί σημαντικό το θέμα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν με ενδιαφέρει το πρόβλημα, αλλά έχω τη λύση. Όταν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε., δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους» λέει και προσθέτει:

«Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου», λέει, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη, όχι της κυβέρνησης.

Μόνο που, στη διάρκεια όλης της συνέντευξης, όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος, ο κ. Μπαγίς μιλά εκ μέρους της Τουρκίας χρησιμοποιώντας πρώτο ενικό και ταυτίζοντας απολύτως την άποψή του με την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης και το αντίστροφο. Και συνεχίζει με μια επιχειρηματολογία που δυστυχώς ακούγεται ήδη και από κάποιους εντός Ελλάδας:

«Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση. Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πιο σπουδαία από εκείνα που μας χωρίζουν».

Και προφανώς, εκτιμώντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις αυτές, καταλήγει ότι «για πρώτη φορά μετά τον Ατατούρκ και το Βενιζέλο έχουμε μία χρυσή ευκαιρία με τον Ερντογάν και τον Παπανδρέου. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, είναι οι καλύτεροι που είχαμε μέχρι στιγμής».

Ο κ Μπαγίς δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει προκλητικές δηλώσεις. Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας. υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχει «μια χώρα στον Βορρά», το ψευδοκράτος, και «μια χώρα στα νότια, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι καν χώρα» και έκανε ακόμη λόγο «για δυο κράτη, δυο λαούς, δυο Προέδρους και δυο κοινοβούλια» στην Κύπρο.


Ο τουρκικός «ζωτικός χώρος» και η σιωπή των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου

Θα περίμενε κανείς και από την ελληνική κυβέρνηση και από την κυπριακή, όχι απλώς να καταγγείλουν και να απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις με δηλώσεις, (η ελληνική πλευρά πλέον ούτε αυτό δεν κάνει τις περισσότερες φορές), αλλά και να κρατήσουν μια στάση που θα καθιστούσε σαφές στην Άγκυρα ότι οι απειλές της δεν τις τρομάζουν και ότι διαθέτουν και αυτές σχέδια που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις όποιες εξελίξεις.

Με λίγα λόγια μια στάση που θα έδειχνε σεβασμό στους λαούς που εκπροσωπούν και την ίδια τους τη χώρα. Αντίθετα, με τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα να παραμένουν στην Κύπρο και την απειλή πολέμου σε ισχύ στο Αιγαίο, η μόνη πολιτική της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης είναι η πολιτική των συνεχών παραχωρήσεων για να διατηρηθεί το «καλό κλίμα»!

Στο Κυπριακό, έπειτα από 26 μήνες διαπραγματεύσεων και παρά τις «γενναιόδωρες» μονομερείς υποχωρήσεις του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, δεν υπάρχει ούτε μία κίνηση καλής θέλησης από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Τουρκία απαιτεί συνεχώς περισσότερα καθώς βλέπει ότι μπορεί πλέον να πετύχει περισσότερα οφέλη από τη διχοτόμηση που στο παρελθόν επεδίωκε με μια λύση μέσω των συνομιλιών, που, χάρη στις παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα της έδινε την δυνατότητα να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όσο για την επιμονή του κ. Χριστόφια σε κυπριακή λύση, πρόκειται για υποκρισία. Ο κ. Χριστόφιας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό εξαρτώνται από την Άγκυρα, γι' αυτό άλλωστε έχει κάνει εκκλήσεις στην τουρκική πλευρά να κάνει στροφή και να συνεργαστεί εποικοδομητικά για τη λύση του Κυπριακού. Είναι γνωστό ότι η ηγεσία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους εξαρτάται άμεσα από την Τουρκία, για την οποία η Κύπρος κατέχει σημαντική θέση λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Η σημασία της γεωγραφικής θέσης του νησιού από γεωστρατηγική άποψη για την Τουρκία αποτυπώνεται από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος», όπου γράφει ότι:

«Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου».

Από την άλλη πλευρά είναι γνωστή η θέση του κ. Παπανδρέου για το Κυπριακό, ο οποίος είχε εκφραστεί με τον πιο έντονο τρόπο υπέρ του σχεδίου Ανάν. Σχέδιο που απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία οι Ελληνοκύπριοι. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, με την πρόταση του κ. Δρούτσα, την οποία με θέρμη επιδοκιμάζει ο κ. Μπαγίς, επιχειρεί να βοηθήσει την Άγκυρα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κύπρου στην ενταξιακή της πορεία.

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πέρα από το γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν πλέον ανενόχλητα τον ελληνικό εναέριο χώρο, η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει με την Τουρκία μυστικές διαπραγματεύσεις στις οποίες δεν συζητείται τίποτε περισσότερο παρά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας επί των ελληνικών κεκτημένων. Για τις διαπραγματεύσεις αυτές ο Α. Νταβούτογλου έχει δηλώσει:

«Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα».

Με λίγα λόγια η ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας περνά μέσα από τις παραχωρήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν αυτά που η Άγκυρα θεωρεί ως ζωτικά της συμφέροντα. Και είναι τόσο σημαντικά για την Τουρκία, που σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί πιθανή μια σύρραξη. Στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος» γράφει:

«Το Αιγαίο αποτελεί το σημαντικότερο θαλάσσιο κομβικό σημείο της ευρασιατικής παγκόσμιας ηπείρου στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου. (...) Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία αποτελεί το σημαντικότερο αδιέξοδο της πολιτικής της εγγύς θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας... Το σημείο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε σύρραξη της Τουρκίας είναι τα νησιά του Αιγαίου, που στενεύουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό χώρο της».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι ο αρχιτέκτονας της σημερινής στρατηγικής της Τουρκίας, αναπτύσσει σε βάθος και πλάτος την κοσμοθεωρία του στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος». Μεταξύ άλλων, δε, προειδοποιεί ότι «η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη, ώστε να απαντήσει με την απαιτούμενη σκληρότητα σε κάθε γεγονός που απειλεί τους στρατηγικούς της υπολογισμούς».

Είναι ξεκάθαρο ότι μια πολιτική που έχει ως κεντρικό άξονα την άποψη ότι με τον διάλογο, την τήρηση ήπιων τόνων και υποχωρήσεων ο τουρκικός επεκτατισμός μπορεί να αναχαιτισθεί, είναι λάθος. Ο Ναπολέων έλεγε: «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς... δεν ανακαλείς... και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου». Από τα τρία δυστυχώς και η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζουν μόνο το τελευταίο.
 
http://anemogastri.blogspot.com/2010/12/blog-post_24.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FKEJq+%28%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου