Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Σε Γενικές Συνελεύσεις οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι


Σε Γενικές Συνελεύσεις οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ
Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών δασκάλων, η ΠΟΣΔΕΠ, με σημερινή απόφαση καλεί Συλλόγους άμεσα σε ΓΣ μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε μετά και τις αποφάσεις των ΓΣ να συγκληθεί διευρυμένη Διοικούσα Επιτροπή το Σάββατο 3/9 για αποτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης.
Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι «Το κείμενο αυτό απέχει σημαντικά σε κεντρικά του σημεία από τις θέσεις της Ομοσπονδίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο 10ο Συνέδριο και αναλύθηκαν μεταξύ των άλλων στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ».
Ειδικότερα η απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Ψήφιση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την Ανωτάτη Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο«Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».
H EΓ της ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει την ανευθυνότητα και προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας χειρίζεται το τόσο σοβαρό θέμα της θεσμικής μεταρρύθμισης του πανεπιστημίου καθώς μία ημέρα πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου! Ανήγγειλε ωστόσο η Υπουργός ότι θα ψηφιστεί μεθαύριο! Επιβεβαιώνεται έτσι η ανυπαρξία διαλόγου και η αλαζονεία του υπουργείου.
Για το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
  • Το κείμενο αυτό απέχει σημαντικά σε κεντρικά του σημεία από τις θέσεις της Ομοσπονδίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο 10ο Συνέδριο και αναλύθηκαν μεταξύ των άλλων στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ. Έτσι το Υπουργείο συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τους πανεπιστημιακούς και τα θεσμικά τους όργανα. Είναι εμφανής η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα από τη μια πλευρά το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει για όλα τα ζητήματα, διοικητικά και ακαδημαϊκά, και από την άλλη τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο, που δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες ούτε σε καθαρά ακαδημαϊκά ζητήματα αλλά είναι απλά εκτελεστικά όργανα. Το προτεινόμενο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μοντέλο διοίκησης, είναι συγκεντρωτικό, περιορίζει τη δημοκρατική λειτουργία, υποβαθμίζει την ακαδημαϊκή ζωή στο εσωτερικό των ΑΕΙ και δεν συμβάλλει στην προώθηση της αριστείας, χωρίς να διορθώνει τα κακώς κείμενα στις διαδικασίες των οργάνων διοίκησης και στη λειτουργία των ΑΕΙ.
  • Το σχέδιο νόμου συνεχίζει να ταυτίζει το Τμήμα με το σύνολο των διδασκόντων ενός προγράμματος σπουδών. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα τη θέσπιση του Τμήματος ως βασικής εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής μονάδας, που αντιστοιχεί σε ένα ιστορικά διαμορφωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό αντικείμενο, έχει την ευθύνη για τη διδασκαλία και την έρευνα σε αυτό και προφανώς διαθέτει τα όργανα και τις αντίστοιχες προς τούτο αρμοδιότητες.
  • Στα ζητήματα οργάνωσης των σπουδών, δεν γίνεται σαφής διάρθρωση των τριών κύκλων σπουδών στα πενταετή τμήματα, με αποτέλεσμα να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, η δυνατότητα χορήγησης πτυχίου δεύτερου κύκλου σπουδών, χωρίς την υποχρέωση του τμήματος να χορηγεί πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών.
Το Ν/Σ συνεχίζει να περιέχει διατάξεις, οι οποίες είναι προσβλητικές για τους έλληνες πανεπιστημιακούς δασκάλους. Επίσης δείχνει να χρήζει σοβαρής περαιτέρω νομικής αλλά ακόμα και γλωσσικής επεξεργασίας. Η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας νόμος εφαρμόζεται στα ΑΕΙ, όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας.  Άρα η όποια μεταρρύθμιση για να πετύχει, και να μην εξαντληθεί σε ρητορική, πρέπει να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.
Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ανεξαρτήτως κόμματος να μην ψηφίσουν το ν/σ στην παρούσα μορφή, αλλά να στηρίξουν τις θέσεις της Ομοσπονδίας, που έχουν κατατεθεί και να πιέσουν για αλλαγές υπό μορφή τροπολογιών που να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ διοικητικών και ακαδημαϊκών οργάνων και τη διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή διάρθρωση των Τμημάτων.
Σε περίπτωση που το Ν/Σ ψηφιστεί ως έχει, η ΠΟΣΔΕΠ θα αγωνιστεί για να αλλάξει ο νόμος στα σημεία που έχουμε αναδείξει. Καλούμε τους Συλλόγους άμεσα σε ΓΣ μέχρι τις 2/9 έτσι ώστε μετά και τις αποφάσεις των ΓΣ να συγκληθεί διευρυμένη Διοικούσα Επιτροπή το Σάββατο 3/9 για αποτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Η Γραμματέας
Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου