Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλογές προ των πυλών λόγω...Βενιζέλου!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση αν δεν υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό η –πολιτική του– πρόταση για ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία (δηλαδή των 3/5 του αριθμού των βουλευτών) της νέας δανειακής σύμβασης προετοιμάζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Εξ ου και η εμμονή του σε συναίνεση με τη Ν.Δ. προκειμένου να εφαρμόσουν από κοινού το Μνημόνιο 2.

Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκλείεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση να νομιμοποιήσει με την ψήφο της τη συγκεκριμένη σύμβαση, που προβλέπει παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους διεθνείς πιστωτές μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν την έφερε καν προς κύρωση στη Βουλή, παραβιάζοντας προκλητικά και κατάφωρα το άρθρο 36 του Συντάγματος!

Το ίδιο ακριβώς συνέβη με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που παραβιάζει ευθέως το άρθρο 79 παρ. 8 του Συντάγματος. Το συγκεκριμένο άρθρο επικαλέστηκε, χωρίς να γνωρίζει την ουσία του, το υπουργείο Οικονομικών. Επομένως ο κ. Βενιζέλος έχει τους λόγους του, πέρα από το τρωθέν πολιτικό του γόητρο μετά την «γκάφα» με τους Φινλανδούς, που δεν επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Παράλληλα μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ πολλοί φοβούνται ότι στο μέλλον θα αναζητηθούν, εκτός από πολιτικές, και ποινικές ευθύνες γι’ αυτούς που συμφώνησαν στην παροχή εμπραγμάτων εγγυήσεων στους δανειστές μας, κάτι αδιανόητο για ένα κυρίαρχο κράτος.

Το βέβαιο είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ως ευφυής πολιτικός, αναζητεί τρόπους απεμπλοκής του από την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών, που φτάνουν μέχρι και την... απόδρασή του, που φυσιολογικά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κάτι που απεύχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, που γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και αν κάνει δεκτό το αίτημα Βενιζέλου δεν πρόκειται να πείσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση να συμφωνήσει προκειμένου να περάσει η επάρατος σύμβαση. Το στήσιμο της κάλπης μέσα στο προσεχές διάστημα δεν φαντάζει πλέον μακρινό σενάριο, αφού για πρώτη φορά κατατίθεται μήνα Σεπτέμβριο το Προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, αντί του Οκτωβρίου ως είθισται μέχρι σήμερα.

Εκλογές;

Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, η εσπευσμένη κατάθεση του συγκεκριμένου Προσχεδίου μπορεί να συνδέεται με την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Για τις τελευταίες πολλά θα εξαρτηθούν και από την τύχη που θα έχει τελικά η αξίωση της Φινλανδίας αλλά και άλλων χωρών της Ε.Ε. για εξασφάλιση εγγυήσεων ώστε να ανάψουν το «πράσινο φως» για το νέο δάνειο.

Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, έχει αποδεχθεί ότι δεν θέτει την αυξημένη πλειοψηφία σε συνταγματική βάση, δηλαδή στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 28 του Συντάγματος. Ως συνταγματολόγος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Επομένως, η λύση που επιθυμεί ο ίδιος είναι καθαρά πολιτική, αλλιώς...

Παράλληλα η εμμονή του στην αυξημένη πλειοψηφία κινδυνεύει να οδηγήσει στην πρακτική ότι μια κυβέρνηση μπορεί να καθορίζει κατά βούληση τις πλειοψηφίες με τις οποίες ψηφίζονται οι νόμοι, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Σύμφωνα δε με κοινοβουλευτικούς παράγοντες δεν μπορεί να συνδέεται η ψήφιση ενός νόμου με αυξημένη πλειοψηφία με όρους για την παραμονή μιας κυβέρνησης στην εξουσία γιατί έτσι αλλάζει η ουσία της δεδηλωμένης.

Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να ξαναζήσει στη σύγχρονη εκδοχή του εκείνο τον ζοφερό χειμώνα του 1941–42. Με την ύφεση να βαθαίνει, με τη μικρομεσαία τάξη να βρίσκεται υπό κατάρρευση, με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ν’ αναζητούν μάταια εργασία, η κοινωνία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου