Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς προτείνει: "Η Ψυτάλλεια μπορεί να αποτελεί λύση για το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου






Ο Βαγγέλης Μπουρνούς μας ενημερώνει και προτείνει την λύση...

Σύμφωνα με την εμπιστευτική ενημερωτική έκθεση του κ. Στέφανου Γεωργιάδη, Γενικού Δ/ντή Δ/νσης Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ (αριθμ. πρωτ. εγγράφου 1927/1-12-2011), την οποία απευθύνει στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη, και τελικά ο δήμος Σαρωνικού παροχέτευσε τα λύματά του στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας,  εμφανίζεται για πρώτη φορά ότι η προοπτική να οδηγηθούν οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.

Στην πρώτη παράγραφο της σελ. 3ης σελίδας του εγγράφου αναφέρεται:
« Η Ψυτάλλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία 700.000 m3/ημέρα λυμάτων  και έχει τη δυνατότητα 1.200.000 m3/ημέρα ( ενώ η εκτιμούμενη παροχή του Δ. Σαρωνικού είναι 15.000m3/η). Είναι προφανές ότι , όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή του είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη, ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυτάλλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης του των νέων περιοχών, αυτών της Ανατολικής Αττικής»
Το ερώτημα απλό και ταυτόχρονα βασανιστικό.
Όταν η Ψυτάλλεια είναι επιβεβλημένο να υποδεχθεί και άλλα λύματα για να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της εγκατάστασης γιατί δεν παροχετεύουν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όταν μάλιστα το κόστος των κατασκευής των κεντρικών δικτύων είναι το 1/7 του αντίστοιχου κατασκευής των ΚΕΛ ( το ΚΕΛ Σαρωνικού χρειαζόταν 35.000.000 ευρώ και η σύνδεση με την Ψυτάλλεια απαιτεί 5.000.000 ευρώ).
Ποιοι τελικά προωθούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων;
Αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμαρχο Σαρωνικού κ. Φιλίππου για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειάς του. Αντίστοιχη κατάληξη φαίνεται ότι μπορεί να έχει ο δήμος Παλλήνης αφού ήδη χρηματοδοτήθηκε για τα εσωτερικά δίκτυα με άλλο βέβαια αποδέκτη, αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις οδεύει για Ψυτάλλεια.
Ο δικός μας δήμος Ραφήνας –Πικερμίου και ο δήμαρχος τι κάνει; Ημερίδες για προώθηση του μεγάλου ή  μικρότερου ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι που δεν συνάδουν με την θέληση των πολιτών;
Στην θέληση των πολιτών ανήκει η λύση του ζητήματος του αποχετευτικού. Όχι όμως οποιαδήποτε λύση. Οι πολίτες αλλά και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν απορρίψει την λύση στο Πλατύ Χωράφι και προκρίνουν την αυτόνομη λύση του αποχετευτικού.
Τώρα προβάλλει με στοιχεία η λύση της Ψυτάλλειας. Αν δεν κάνει ο δήμος ως επίσημος φορέας την προσπάθεια να παροχετευτούμε στην Ψυτάλλεια -όπως υποδεικνύει ο δ/της  της ΕΥΔΑΠ κ.Γεωργιάδης- ποιος θα την κάνει;
Γιατί επεξεργάζεται άλλες λύσεις που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την κοινωνία της Ραφήνας-Πικερμίου; Η λύση που προβάλλει μέσα από το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ επιλύει και το μέγα πρόβλημα των λυμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον στον τόπο μας, και προστατεύει το χώρο της Πικερμικής πανίδας – την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά- που μπορεί να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης του δήμου μας.
Η λύση-όπως φαίνεται- ήταν πάντα εκεί. Απλώς με τα συμφέροντα που κάποιοι υπηρετούν δεν τους «βολεύει». Αναμένω να δω την αντίδραση της δημοτικής αρχής στις νέες εξελίξεις που προβάλλουν.

Ευάγγελος Μπουρνούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου