Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Οι συμφωνίες για την ΑΟΖ στην Κυπριακή Βουλή


Σε εκτενή ενημέρωση αναφορικά με την πορεία επικύρωσης των συμφωνιών καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που έχει υπογράψει η Κύπρος με τις γειτονικές χώρες, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την υπογραφή συμφωνιών για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κοινά κοιτάσματα, τα οποία εκτείνονται και από τις δύο πλευρές της μέσης γραμμής που οριοθετεί την ΑΟΖ, ενημέρωσε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε ότι πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ενέργειας και Θαλάσσιας Πολιτικής υπό τη Διεύθυνση του Πρέσβη Τάσου Τζωνή, η οποία λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αλλά και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Πρόκειται, είπε, για μια συλλογική προσπάθεια, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τριών ειδών συμφωνίες

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή αναφορικά με τριών ειδών συμφωνίες που αφορούν στο θέμα της ΑΟΖ, δηλαδή τις συμφωνίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, τις συμφωνίες για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κοινά κοιτάσματα τα οποία εκτείνονται και από τις δύο πλευρές της μέσης γραμμής που οριοθετεί την ΑΟΖ και, τέλος, τις συμφωνίες για Έρευνα και Διάσωση.

Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι και οι τρεις συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του νομικού πλαισίου για εκμετάλλευση της ΑΟΖ. Εξήγησε ότι και τα τρία είδη συμφωνιών προβλέπονται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία το 1988.

Με Ισραήλ

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι η Συμφωνία με το Ισραήλ για οριοθέτηση της ΑΟΖ είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2011. Όπως ανέφερε, η εν λόγω συμφωνία δεν παρουσίασε προβλήματα σε ό,τι αφορά την υπογραφή και κύρωσή της.
Η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο για την κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση αποθεμάτων υδρογονανθράκων, που εκτείνονται από τη μια πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη.

Όπως συμπλήρωσε, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο στο Ισραήλ, συνεχίστηκαν τον Δεκέμβριο στην Κύπρο και αναμένεται πλέον στις 7-8 Φεβρουαρίου να μεταβεί αντιπροσωπία της Κύπρου στο Ισραήλ για τον γ' γύρο των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε δε ότι, για την επίτευξη τής εν λόγω συμφωνίας, χρησιμοποιούνται μοντέλα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πάρα πολλές άλλες χώρες. Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει περισσότερα, δεδομένου ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου