Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδος για το ΚΕΛ: "Μη μπούμε κι εμείς σε τυχοδιωκτική λογική όπως ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου!"


Σας παρουσιάζουμε απόσπασμα του Δημοτικού Συμβουλίου,  στις 23/01/2012 σχετικά με τη εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Χρήστου Μάρκου με θέμα το Κ.Ε.Λ. της 23/1/2012 Δημ. όπως αυτά παρουσιάζονται από την εφημερίδα “Άποψη”. Σύντομα θα σας αναρτήσουμε τα video των σημαντικότερων ομιλητών και κάποιες δηλώσεις Δημοτικών Συμβούλων.


Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μάρκου:
[Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των ευθυνών διοίκησης του ενιαίου Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος από την σημερινή Δημοτική Αρχή θα πρέπει υπεύθυνα και αποφασιστικά να προχωρήσουμε στην λήψη οριστικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του αποχετευτικού ζητήματος, ζητήματος πρώτης προτεραιότητας για τους κατοίκους του Δήμου μας και ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής………..][Συζητήσαμε πριν από όλους με τους φορείς της κοινωνίας και τους εκπροσώπους τους. Συζητήσαμε σε ειδικές συνεδρίες στα αιρετά όργανα του Δήμου μας: Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα Τοπικά Συμβούλια, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Εξαντλήσαμε τις συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους. Αμέτρητες ήταν οι συναντήσεις που έγιναν με την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την ΕΥΔΑΠ. Σε Υπουργικό επίπεδο συναντηθήκαμε με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και πρόσφατα με τον ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου και με τον προσφάτως ορισθέντα Υπουργό Δικτύων κύριο Μάκη Βορίδη.
Σε όλο αυτό τον μεγάλο κύκλο του διαλόγου και της διαβούλευσης αφετηρία και βάση της επιχειρηματολογίας μας ήταν: Η ανάγκη της επιτακτικής επίλυσης του αποχετευτικού ζητήματος θα πρέπει να έχει σαν γνώμονα:
Την προστασία του περιβάλλοντος, Την υγεία των κατοίκων, Την προηγμένη τεχνολογία των όποιων τεχνικών παρεμβάσεων απαιτούνται, Την αναπτυξιακή διάσταση του έργου, Την οικονομική παράμετρο της κατασκευής, Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για τον Δήμο και την κοινωνία………]
Το έργο του βιολογικού καθαρισμού είναι αναγκαίο και απαραίτητο και η εκτέλεση του θα πρέπει να γίνει τώρα!!!
Προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό είναι η άμεση χρηματοδότηση του έργου των εσωτερικών δικτύων των Σπάτων και της Αρτέμιδος και η αξιοποίηση των υδάτων της απορροής  του βιολογικού με ταυτόχρονη εκτέλεση αρδευτικών δικτύων.
Αν τα έργα δεν ενταχθούν τώρα στο ΕΣΠΑ για άμεση χρηματοδότηση είναι αμφίβολη η κατασκευή τους στο μέλλον.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Κεντρικής Διοίκησης, που σηματοδοτούσαν το μέγεθος του Βιολογικού Κέντρου Επεξεργασίας είναι εντελώς έξω απ’ την σημερινή πραγματικότητα και πολύ περισσότερο μακριά απ  τις εκτιμήσεις που με χρονικό ορίζοντα το 2025 θα εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μέγεθος πληθυσμού.  Άρα  δεν συζητάει κανείς σοβαρά σήμερα για ένα έργο «Φαραωνικού Τύπου», πλην όσων αποσκοπούν «αλλού».
Αποδεδειγμένα επιστημονικά, με όρους οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, φυσικός αποδέκτης δεν μπορεί να είναι η θάλασσα. Φυσικός αποδέκτης μπορεί να είναι τα βουνά,  τα δάση, οι καλλιέργειες,  η  αστική κατανάλωση, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.
Οι προηγμένες τεχνολογικές μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, δεν μεταφέρουν την λυματολάσπη. Την μετατρέπουν σε ενέργεια, με σημαντικά οικονομικά οφέλη σ’ αυτούς που διαχειρίζονται την όλη διαδικασία.
Το κόστος κατασκευής και η δέσμευση αναλόγων κονδυλίων θα πρέπει να λάβει  υπόψη της πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και ταυτόχρονα την σημερινή οικονομική συγκυρία.
Η χωροθέτηση ενός μικρού βιολογικού κέντρου επεξεργασίας, που θα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις των 16 σημείων της βασικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος, δεν αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα επιφυλάξεων…..
[……Κατόπιν των προαναφερομένων εισηγητικών αναφορών ένα χρόνο μετά προτείνεται η επικαιροποιήση της υπ’ αριθ. 13/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβούλου Σπάτων-Αρτέμιδος με ένα επιπρόσθετο πλαίσιο συγκεκριμένων προσεγγίσεων που προσδιορίζουν:
Μέγεθος εξυπηρέτησης βιολογικού κέντρου: Δυνατότητα εξυπηρέτησης πληθυσμιακού φορτίου εκατόν είκοσι χιλιάδων ανθρώπων. Μέγεθος που καλύπτει τις πόλεις των Σπάτων και της Αρτέμιδος και ενδεχομένως την Ραφήνα και το Πικέρμι, εφόσον αποφασιστεί από τον Δήμο τους η συμμέτοχη στην νέα τεχνολογία. Αρχιτεκτονική των εγκαταστάσεων: Εξ ολοκλήρου κλειστού τύπου. Μορφή επεξεργασίας λυμάτων: Τριτοβάθμια, με αποστείρωση, χωρίς λυματολάσπη και διαδικασία παραγωγής ενέργειας με αεριοποίηση. Παροχέτευση επεξεργασμένων υδάτων: Όχι αγωγό στη θάλασσα. Τεχνίτη λίμνη και δίκτυο δασοπυρόσβεσης, αρδευτικό δίκτυο και αστική χρήση. Κόστος κατασκευής: Στο ένα τρίτο του αρχικού προϋπολογισθέντος μεγάλου ΚΕΛ.
Χωροθέτηση: Πλατύ Χωράφι της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος……]
Η εκπόνηση των προαναφερομένων προμελετών θα γίνει χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση του Δήμου και θα αφορά:  Την εκπόνηση προμελέτης συστήματος βιολογικού καθαρισμού τεχνολογίας της M2R δυναμικότητας τροφοδοσίας έως 120.000 κατοίκων ή 30,000 μ3 αστικών λυμάτων. Την εκπόνηση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το προαναφερόμενο σύστημα βιολογικού καθαρισμού.  Την εκπόνηση προμελέτης συστήματος αεριοποίησης για την αποδοχή του παραπάνω όγκου λυμάτων, όπως επίσης και όγκου στερεών αποβλήτων έως 25 τόνους ημερησίως, μαζί με το απαραίτητο σύστημα ηλεκτρογεννήτριας, με σκοπό την διασύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Την εκπόνηση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συστήματος αεριοποίησης. Την εκπόνηση προμελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στο κέντρο επεξεργασίας, στον οποίο τοποθετείται η  τεχνητή λίμνη, ως αποδέκτης των επεξεργασμένων υδάτων, χώρος πρασίνου, αθλοπαιδιών και άλλοι χώροι κοινόχρηστοι.
Η εκπόνηση των προαναφερομένων μελετών θα γίνει από την έχουσα την σχετική τεχνογνωσία εταιρεία Μ2 RENEWABLES, επαναλαμβάνουμε, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.
Γ. Κασίμης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (ΝΕΑ ΠΝΟΗ)
Εδώ και μια εβδομάδα νιώθω πάρα πολύ θυμωμένος και απογοητευμένος για την συμμέτοχη μου αυτά τα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και περίμενα το ίδιο σήμερα, τουλάχιστον από τον εισηγητή. Να έχει αυτό τον θυμό.
Δεκαπέντε χρόνια τώρα κύριε Πρόεδρε η κεντρική διοίκηση, με όσους υπουργούς και όσους προέδρους είχε η ΕΥΔΑΠ, μας δούλευαν, συγχωρέστε με για την έκφραση ή έλεγαν ψέματα. Έλεγαν μονίμως ότι η Ψυτάλλεια δεν χωράει άλλα λύματα, ότι είναι υπερπλήρης. Ποτέ μα ποτέ δεν ετέθη θέμα τεχνικό ή οικονομικό, αν μπορούν να πάνε τα λύματα της ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.
Επικαλούμαι τον κύριο Αντώνη Τούντα, που διατέλεσε Δήμαρχος, τον κύριο Κωνσταντά, που είναι και αυτός εδώ, αλλά και όσους άλλους παλαιότερους συμμετείχαν σε αυτή την διαδικασία. Η υπόθεση αποχέτευση της ανατολικής Αττικής ξεκίνησε το 1989. Τότε έγινε τεχνικοοικονομική μελέτη συστημάτων ακαθάρτων περιοχών βόρειας και ανατολικής Αττικής. Εκπονήθηκε το 1989 από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην πορεία έγιναν διάφορες προσπάθειες να περάσει το ΚΕΛ. Το 1998, το 1999, το 2002 και το 2003.
Ο μόνος Δήμος που είχε αρνηθεί από το 1999 είναι ο Δήμος Αρτέμιδος. Ο τότε Δήμαρχος, ο κ. Τυράκης, είχε πει ότι πρέπει να πάμε στην Ψυτάλλεια. Τον λέγαμε τρελό. Το 2003, που εγώ είχα την τιμή να είμαι Δήμαρχος στην Αρτέμιδα, ξεκινήσαμε από την αρχή και κάθετα και απόλυτα όλοι οι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς και οι Πρόεδροι της ΕΥΔΑΠ έλεγαν ότι δεν χωράει η Ψυτάλλεια. Επικαλούμασταν όλοι οι Δήμαρχοι ότι η ανατολική Αττική κατοικείται πλέον με μετανάστες από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν αυξάνεται ο πληθυσμός της Αττικής. Απλά μετακομίζουν από το κέντρο της Αθήνας προς την ανατολική Αττική, λόγω του αεροδρομίου. Τα καταλαβαίνουμε αυτά, έλεγαν όλοι, εγώ έχω την εμπειρία του Τζέλα που ήταν Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ και μετά στην πορεία και άλλοι, αλλά δυστυχώς οι εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας δεν χωράνε. Έρχεται πριν μια εβδομάδα και μας λέει η ΕΥΔΑΠ ότι όχι μόνο χωράει, αλλά έχουν και πρόβλημα καλής λειτουργίας. Το ΚΕΛ βορείων Μεσογείων είχε προγραμματιστεί ότι το 2040, έτσι έλεγαν οι μελέτες, θα εξυπηρετεί 450.000 ανθρώπους και θα παράγει καθημερινά 170.000 κυβικά μέτρα επεξεργασμένων νερών.
[Όλοι ξέρετε αυτό το περιβόητο απόρρητο έγγραφο πλέον, που λέει ότι η Ψυτάλλεια χωράει 1.200.000 κυβικά ημερησίως. Σήμερα έχει μόνο 700.000 και δεν λειτουργεί καλά και θέλουν παραπάνω. Αποφασίζει να εντάξει το Σαρωνικό, αποφασίζει να εντάξει την Παλλήνη, παίρνει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Ραφήνας, ομόφωνη κιόλας, νομίζω, να διεκδικήσουν να πάνε στην Ψυτάλλεια. Η Ραφήνα που επί του προηγούμενο Δημάρχου, του κ. Κεχαγιόγλου, είχε έτοιμο, με μελέτες, να χρηματοδοτήσει δικό της βιολογικό καθαρισμό και μετά από αύτη την εξέλιξη, της τελευταίας εβδομάδας, έρχεται και λέει: «Ρε παιδιά, είναι δυνατόν να μην πάμε και εμείς Ψυτάλλεια;» Και εμείς ερχόμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε κάτι άλλο……….]
[……..Άκουσα τον Αντιδήμαρχο να μιλάει και διάβασα πάρα πολύ καλά την εισήγηση του.
Καταρχάς έχω να κάνω μόνο δυο παρατηρήσεις πάνω στην εισήγηση:  Ότι δεν μπορούμε να δώσουμε εντολή, έστω και δωρεάν, σε μια εταιρία κατασκευής μιας τεχνολογίας και μόνο. Υπάρχουν χιλιάδες τεχνολογίες. Όλοι σήμερα μπαίνουμε στο διαδίκτυο και τα βλέπουμε. Υπάρχουν δεκάδες τεχνολογίες που μπορούμε να επιλέξουμε.
Εμείς εδώ αν θέλουμε τεχνικό σύμβουλο, να μας προτείνει τρεις, τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες, ο οποίος θα μας καθορίσει από την αρχή. Γιατί βάζετε κύριε Αντιδήμαρχε το Πλατύ Χωράφι; Έγινε οριοθέτηση του ρέματος ακόμα; Θυμάστε; Όχι. Άρα θα κάνουμε προμελέτη, μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, τρία τέσσερα χρόνια.
Μην επικαλείστε αυτό που, σαν πιπίλα, η ΕΥΔΑΠ από το 2002 έλεγε, ότι ένα μήνα έχουμε μπροστά μας για να μην χάσουμε τα λεφτά και φτάσαμε στο 2012 και τα λεφτά είναι εκεί ακόμα, αλλά ο κύριος Πάσος, ο Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ προχθές είπε: «Ενδιαφέρουσα η τεχνολογία αλλά δεν προλαβαίνουμε». Από το 2003 κύριε Δήμαρχε δεν προλαβαίνουμε.
Κάνω έκκληση σε σας πρώτα κύριε Δήμαρχε. Αναβάλετε το σημερινό θέμα ή να πάρουμε απόφαση σήμερα να ενταχτούμε στην Ψυτάλλεια. Είναι τεράστιο το κόστος κατασκευής ενός βιολογικού καθαρισμού. Σας το λέω εγώ που το 2005 και 2006, μαζί με τον κύριο Θ. Μαργέτη και τον κύριο Χ. Μάρκου είχαμε πάρει απόφαση τα δυο Δημοτικά Συμβούλια να κάνουμε βιολογικό καθαρισμό των δυο πόλεων. Πριν ακόμα γίνει η συνένωση μας. Θυμάστε πολύ καλά ότι αυτό που μας βασάνιζε ήταν το τι θα χρεώναμε τους δημότες αν το κάναμε μόνοι μας, αλλά δεν είχαμε και άλλη διέξοδο.
Γι’ αυτό νιώθω πάρα πολύ θυμωμένος με όλη αυτή την εξέλιξη. Οι Υπουργοί μας  κορόιδευαν; Σήμερα έρχεται ο κύριος Μπάρδης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ και δεν είναι εκλεγμένος από τον λαό, δεν είναι Βουλευτής, δεν είναι Υπουργός και τα ανατρέπει όλα αυτά. Μήπως μας κοροϊδεύει ο Μπάρδης και γίνεται κάτι άλλο πίσω από τις πλάτες μας; Μήπως λέει ψέματα ο κύριος Μπάρδης και γίνονται όλα αυτά για να μας παρασύρουν να χωροθετήσουμε το Πλατύ Χωράφι και μετά να μην μπορούμε να κάνουμε πίσω;
Έκκληση κάνω και το λέω ειλικρινά και ανθρώπινα. Πάμε σήμερα να διεκδικήσουμε Ψυτάλλεια. Αναβάλετε το για δεκαπέντε είκοσι μέρες και αν δεν καταλήξουν οι συζητήσεις για Ψυτάλλεια είμαστε εδώ για να κουβεντιάσουμε. Εγώ σας το λέω, ήμουν από αυτούς που πρωτοστάτησα να κάνουμε τοπικό βιολογικό καθαρισμό.
Όμως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αυτή την υπέρβαση, μια και έχουμε όλα τα επίσημα στοιχεία. Γιατί ένα εμπιστευτικό έγγραφο, άσχετα πως κυκλοφόρησε, είναι μια πρωτοφανής για τα δεδομένα της ΕΥΔΑΠ κίνηση.

Δ. ΜΑΡΚΟΥ : Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ)
[Δεν θα ήθελα καταρχήν να ασχοληθώ πάλι με το παρελθόν και να κάνω εκ νέου μια ιστορική ανάδρομη. Άλλωστε την έκανε πολύ σωστά ο κ. Κασίμης, μια και έχει ζήσει κάποια περιστατικά και μάλιστα πολύ καλύτερα από μένα.
θα ήθελα εγώ να πω και αυτό που θα περίμενα να ακούσω από τον κύριο Αντιδήμαρχο είναι το εξής: Αυτή την στιγμή γίνεται μια εισήγηση, μια νέα πρόταση, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Προκειμένου να τεκμηριώσουμε μια πρόταση όλοι ξέρουμε ότι συνήθως επικαλούμαστε τρία πράγματα:
Πρώτα επικαλούμαστε την λογική. Και ομολογώ ότι δεν μπορώ να βρω λογική, γιατί δεν ταυτίζεται καν η λογική με τα σημεία στα οποία υποτίθεται ότι είναι η άμεση προτεραιότητα μας. Για παράδειγμα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών, που είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Πιστεύω ότι με οποιοδήποτε σύστημα, όσο προηγμένη τεχνολογία και να έχει, σίγουρα θα επιβαρύνει σε κάποιο βαθμό την πόλη, από το να μην υπάρχει καν μια τέτοια εγκατάσταση. Δεύτερον, η προηγούμενη τεχνολογία σίγουρα βοηθάει, αλλά δεν είναι και πανάκεια. Η ανάπτυξη της περιοχής. Πως μπορεί να υπάρξει με μια τέτοια εγκατάσταση. Η οικονομική παράμετρος. Η οικονομική παράμετρος θα μπορούσε να είναι το κόστος σε σχέση με το κόστος μιας άλλης εναλλακτικής πρότασης ή ακόμα θα μπορούσε να είναι κάποια οικονομικά οφέλη και οικονομικά οφέλη τα οποία θα πρέπει, σε σχέση με την εναλλακτική πρόταση, να είναι πολύ μεγαλύτερα.
Αναφέρετε τα οφέλη της κοινωνίας. Τα οφέλη της κοινωνίας ποια μπορεί να είναι σε μια τέτοια πρόταση όταν δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η σωστή του λειτουργία; Μάλιστα διάβασα μέσα στην εισήγηση ότι το κόστος της συντήρησης και την επίβλεψη του έργου θα την έχει ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος. Ο Δήμος  θα έχει την οικονομική επάρκεια να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο έργο και να το συντηρεί σωστά, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και αν λάβουμε υπόψη ότι σήμερα δεν υπάρχει καν η δυνατότητα να κλείσουμε μια λακκούβα στον δρόμο και να αλλάξουμε μια λάμπα;  Άρα λογικά επιχειρήματα δεν μπορώ να βρω.
Μετά, όπως σας είπα, η δεύτερη τεχνική για να τεκμηριώσουμε μια πρόταση, είναι το συμφέρον. Υπάρχει πραγματικά οικονομικό συμφέρον, με βάση αυτή την πρόταση, για τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος; Και αν υπάρχει ποιου μεγέθους είναι αυτό το οικονομικό συμφέρον και ποιος είναι ο τρόπος και η μεθοδολογία, βάσει της οποίας μπορείτε να μας το αναλύσετε; Επειδή μου αρέσει να μιλάω ξεκάθαρα, οικονομικό συμφέρον μπορεί να υπάρξει αφενός για τους ιδιοκτήτες της έκτασης της οποίας θα αγοραστεί, προκειμένου να εγκατασταθεί το ΚΕΛ, αλλά και εκεί πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Λέμε ότι η έκταση θα είναι η ίδια με αυτή που θα ήταν με την προηγούμενη πρόταση, του μεγάλου ΚΕΛ. Κάπου είδα ότι η έκταση αυτή δεν θα είναι εκατό στρέμματα, θα είναι δεκαεπτά στρέμματα. Και ερχόμαστε τώρα και λέμε: Ξέρουν και οι ιδιοκτήτες πραγματικά αν έχουν και οικονομικό συμφέρον από αυτή την πρόταση και έχουν ποτέ αναλογιστεί αν δεν είναι αυτοί μέσα στα δεκαεπτά στρέμματα και είναι απ’ έξω;           Και τρίτο επιχείρημα που μπορεί κάποιος να τεκμηριώσει μια πρόταση είναι το συναίσθημα. Τί καλό μπορεί αυτό πραγματικά να αποφέρει στον τόπο, στις επόμενες γενιές και στην ανάπτυξη και στο μέλλον της περιοχής; Λυπάμαι αλλά και εκεί, όσο και να το έψαξα, δεν μπορώ να βρω κάτι.
Το μόνο που μπορεί να υπάρξει από αυτή την ιστορία είναι να καταλογιστούν ευθύνες σε όλους μας, σε περίπτωση μη σωστής διαχείρισης και μη σωστής εκτέλεσης του έργου, ότι υπονομεύσαμε το μέλλον των επόμενων γενεών.

ΔΑΝΕΖΗΣ Β.  Επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης» 
[………..Έτσι όπως έχει εξελιχτεί η κατάσταση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η άποψη για σύνδεση των εσωτερικών δικτύων Σπάτων-Αρτέμιδος στο κεντρικό δίκτυο που πάει για Ψυτάλλεια. Σε αυτή την φάση είναι η πιο σωστή άποψη και αυτή πρέπει να ψηφίσουμε. Διότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για ΚΕΛ της ανατολικής Αττικής στα βόρεια του νόμου και αφού δεν διαθέτει τα κονδύλια τα απαραίτητα αναγκάστηκε να αποκαλύψει, κάτω από την πίεση του κόσμου, ότι υπάρχει δυναμικότητα στο υπάρχον ΚΕΛ της Ψυτάλλειας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε εμείς σε αυτή τη φάση και να απαιτήσουμε άμεσα την σύνδεση με την Ψυτάλλεια.]

Αντιδήμαρχος Γ. ΓΚΙΝΟΣΑΤΗΣ :
[……Άκουσα με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν τεκμηριωμένες και εμπεριείχαν αρκετά στοιχεία και αρκετές προτάσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν.  Η πολιτική μας βούληση για την λύση του αποχετευτικού, όπως σαφώς διατυπώνεται στο πρόγραμμα της Νέας Πόλης, με βάση το οποίο υπενθυμίζω ότι μας επέλεξαν οι δημότες ως Δημοτική Αρχή, ήταν μια λύση που θα προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, των παραθεριστών και των επισκεπτών του Δήμου μας. Ήταν, με μια φράση, ένα μικρό και ευέλικτο ΚΕΛ για τις ανάγκες του Δήμου.   Όταν αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή η πολιτεία είχε δρομολογήσει και ήταν σχεδόν απόλυτα σίγουρη ότι θα επιβάλει ένα ΚΕΛ φαραωνικού τύπου για τις ανάγκες έντεκα Δήμων εντός των διοικητικών μας ορίων, που θα ήταν καταστροφικό.  Με πολιτική σύνεση και υπευθυνότητα χαράξαμε την στρατηγική μας. Ποια ήταν αυτή; Όχι στην στείρα άρνηση, αλλά στην απαίτηση διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων, με βάση αυτά που είχαμε διακηρύξει προεκλογικά, εμπλουτίζοντας τα με δεκαέξι επιπλέον σημεία, που αν δεν γίνονταν αποδεκτά στο σύνολο τους θα απορρίπταμε οποιαδήποτε πρόταση της πολιτείας. Ήταν μια στρατηγική που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μικρό και ευέλικτο ΚΕΛ για τις ανάγκες του Δήμου μας.
Τα μέτωπα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πολλά. Τα πιο σημαντικά:
Συμφέροντα εργολάβων και διαπλεκόμενων που ήθελαν να επωφεληθούν από την κατασκευή ενός γιγάντιου ΚΕΛ, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, Ισχυρές πιέσεις ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, την κάθετη άρνηση τριών υπουργών: Της κυρίας Μπιρμπίλη, του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Πάγκαλου, που συντασσόντουσαν με την άποψη Λιακόπουλου και Ανδρεαδάκη οι οποίοι για να μας πείσουν υποσχόντουσαν ανταποδοτικά. Βάλτε σε παρένθεση λαγούς με πετραχήλια. Ασφαλτόστρωση όλης της Αρτέμιδος, πράξεις εφαρμογής και οτιδήποτε άλλο θέλετε μας έλεγαν στις συναντήσεις. Την λυσσαλέα, θα έλεγα, επίθεση μερίδας της αντιπολίτευσης, που κάνοντας μικροπολιτική και μη έχοντας να προτείνει κάτι, προτιμώντας του βόθρους προφανώς, δεν ήθελαν να πετύχουμε τους στόχους μας. Μας κατηγορούσαν, μας λοιδορούσαν και πολλές φόρες μας έβριζαν, ότι θέλουμε δήθεν να βάλουμε το γιγάντιο ΚΕΛ από την πίσω πόρτα. Κάτι που οι ίδιοι είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν, χωρίς δυστυχώς επιτυχία. Δεν ξεχνάμε τις αντίστοιχες προτάσεις του κυρίου Μπονασούντα, σύμβουλου της τότε Διοίκησης. Επίσης είχαμε να αντιμετωπίσουμε και δεν το λέω για λόγους εντυπωσιασμού, τις ανιδιοτελείς αντιδράσεις φορέων του Δήμου μας και όμορων Δήμων, που αν και αρκετές φόρες δεν είχαν τεκμηριωμένη βάση, εμείς τις παίρναμε σοβαρά υπόψη μας, τους θεωρούσαμε συμμάχους μας, τους θεωρούσαμε σαν φορείς που έχουν συμβάλει σε αυτό που έχουμε πετύχει και ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, σε χρόνο μεγάλων αντιθέσεων και αντιδράσεων, ότι αυτοί είναι σύμμαχοι της Δημοτικής Αρχής και μαζί με αυτούς θα βαδίσουμε.
Μείναμε αταλάντευτοι, παρ’ όλες αυτές τις αντιξοότητες, στον βασικό μας στόχο: Και να δώσουμε επιτέλους λύση στο αποχετευτικό και να προστατέψουμε το περιβάλλον. Τί πετύχαμε; Μικρό ΚΕΛ σε έκταση δεκαεπτά στρεμμάτων και όχι εκατό. Και να απαντήσω σε ένα θέμα που έθεσε ο κύριος Δημήτρης Μάρκου. Ναι, θα είναι εκατό, αλλά τα υπόλοιπα στρέμματα θα αξιοποιηθούν με την δημιουργία πάρκου αναψυχής. Πετύχαμε λοιπόν ένα μικρό ΚΕΛ, σε έκταση δεκαεπτά στρεμμάτων. Πετύχαμε επεξεργασία τρίτου βαθμού.
Κλειστές δεξαμενές. Πετύχαμε «όχι αγωγό στην θάλασσα». Κανένας κίνδυνος για την θάλασσα μας. Αξιοποίηση του νερού για άρδευση, πυρόσβεση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Δημιουργία πάρκου πέριξ του ΚΕΛ. Ενέργεια από την λυματολάσπη με αεριοποίηση, χωρίς μόλυνση του περιβάλλοντος. Την κατασκευή, συγχρόνως με το ΚΕΛ, των εσωτερικών δικτύων. Γιατί ΚΕΛ από μόνο του δεν λέει τίποτα και εσωτερικά δίκτυα από μόνα τους δεν λέει τίποτα και το πιο σημαντικό, το οποίο απορώ γιατί αμφισβητήθηκε σε μια από τις προηγούμενες τοποθετήσεις, πετύχαμε την συμμέτοχη του Δήμου στις μελέτες, στην κατασκευή, στην διοίκηση και στην εκμετάλλευση.
Μπορείτε να μου πείτε τι περισσότερο ζητούσαμε όλα αυτά τα χρόνια; Ζητούσαμε λιγότερα και πετύχαμε περισσότερα.
Όμως επειδή πολλά έχουμε ακούσει, κρατάμε και τις πισινές, γιατί δεν αρκεί η χάραξη μιας σωστής στρατηγικής. Πρέπει να βάζεις και τις ασφαλιστικές δικλίδες ότι αυτά τα οποία σου έχουν υποσχεθεί μπορεί να είναι και υπό αίρεση, γιατί όλοι γνωρίζουμε την αναξιοπιστία της πολιτείας και γενικότερα, αλλά και για το συγκεκριμένο έργο, όλα αυτά τα χρόνια.
[Απαιτήσαμε λοιπόν και έγινε δεκτό να συνταχτούν πέντε προμελέτες, οι οποίες θα διασφαλίζουν τους όρους μας, όλα τα παραπάνω που ανέφερα και τότε και μόνο τότε η υπεύθυνη Δημοτική Αρχή θα καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει την οριστική απόφαση.  Σήμερα έχουμε πετύχει πολύ περισσότερα από αυτά που ευελπιστούσαμε και κυνηγούσαμε χρόνια όλοι μας. Μην το κλωτσήσουμε αυτό. Αν μπούμε σε μια τυχοδιωκτική λογική, όπως αυτή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που έχει εκφραστεί και από τον κύριο Δήμαρχο… που την μια θέλουν δικό τους ΚΕΛ, μια το χωροθετούν εκατό μέτρα απέναντι από το Πλατύ Χωράφι, μια λένε ότι ο αγωγός δεν θα πάει στο Βαλάνι, αλλά θα πάει είκοσι μέτρα αριστερά. Αυτά έλεγε ο πρώην Δήμαρχος σας. Μία λένε θα κάνουν δικό μας ΚΕΛ, μια λένε θα πάνε στην Ψυτάλλεια. Αυτό δεν είναι πολιτική, είναι τυχοδιωκτισμός και δεν αναφέρομαι στους φορείς, στους κατοίκους και τους υγιείς Συμβούλους της Ραφήνας και του Πικερμίου, οι οποίοι πράγματι έχουν ανησυχίες για μια σωστή λύση. Αναφέρομαι σε αυτά που επίσημα έχουν εκφράσει οι Δήμαρχοι τους…….] [Μετά από αυτά νομίζω ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση αν προχωρήσουν σε μια ομόφωνη ψήφιση της εισήγησης και παράλληλα, μέχρι την σύνταξη των προμελετών, που όπως τόνισα για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου  να πάρουμε οριστική απόφαση,  έχουμε όλα τα περιθώρια όχι μόνο να εξετάσουμε, όχι μόνο να τεκμηριώσουμε, αλλά και να προτείνουμε συγκεκριμένες, βελτιωμένες ή εναλλακτικές λύσεις.]

Δημ. Σύμβουλος Ν.ΚΡΟΚΟΣ: 
[… Πάντα ήμουν υπέρμαχος της άποψης να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματα και τα λύματα τους. Όταν όμως θα έχουν την δυνατότητα της διαχείρισης και όχι μόνο της έναρξης των εργασιών και μετά να σταματήσει εκεί. Η διαχείριση πρέπει να είναι συνεχής, να έχει διάρκεια, και να είναι επιστημονικά στηριζόμενη. Έχουμε όμως τέτοια δυνατότητα; Προσωπικά δεν το γνωρίζω. Πιστεύω πως όχι. Αυτά μέχρι σήμερα. Σήμερα, απ’ ότι βλέπω, άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Δήμος Παλλήνης μαθαίνουμε πάει στην Ψυτάλλεια. Ο Δήμος Σαρωνικού μάλλον πάει και αυτός, δεν είναι σίγουρο ακόμα. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάει και αυτός. Η Ψυτάλλεια για τα Σπάτα και την Αρτέμιδα ακούστηκε για πρώτη φορά, το είπε και ο Γιώργος ο Κασίμης αυτό, από ποιον; Από τον Τυράκη. Τον λοιδορήσαμε τότε. Και εγώ προσωπικά είπα διάφορα τότε στον ίδιο, όχι δημόσια.
Η ΕΥΔΑΠ τονίζει ότι υπάρχει άνεση διαχείρισης χιλιάδων κυβικών μέτρων. Το διάβασα από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Δεν το ήξερα. Όταν η ίδια λοιπόν η ΕΥΔΑΠ δέχεται τώρα πια ότι μπορεί να διαχειριστεί τόσους τόνους λυμάτων και να λειτουργήσει λυτρωτικά και για μας, εμείς θα επιμείνουμε σε δικό μας; Αν δεν δεχτεί τελικά η ΕΥΔΑΠ, με τεκμηριωμένη βέβαια απόφαση, αυτό που είχα δει στη ημερίδα, προσωπικά με έπεισε. Παρ’ όλα αυτά γιατί να λειτουργήσει; Δεν ξέρω αν μπορούμε εμείς να το λειτουργήσουμε, το είπα και στην αρχή.    Προτείνω λοιπόν κι εγώ κύριε Δήμαρχε και κάνω έκκληση να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες να πάμε στην Ψυτάλλεια. Να αγωνιστούμε όμως για κατασκευή τοπικών δικτύων και στα Σπάτα και στην Αρτέμιδα. Παγώνουμε λοιπόν την πρόταση μας και λέω ναι στην αναβολή, λέω ναι στην διαπαραταξιακή επιτροπή για συζήτηση με το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και να βγει προς τον κόσμο το αποτέλεσμα της συζήτησης και με ανακοίνωση του Δήμου ή της διαπαραταξιακής, αν γίνει δεκτό, και με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ. Όχι μόνο του Δήμου.
Πάμε λίγο παραπέρα. Αγαπητοί συμπολίτες επειδή ξέρω ότι αγωνίζεστε για το καλό του τόπου, αλλά μέσα μου πιστεύω ότι αγωνίζεστε κυρίως για το μέρος που μένετε. Θα πάμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε να σταματήσει και ο βιολογικός του αεροδρομίου να αδειάζει τα λύματα στον Ερασίνο, που δεν είναι τρίτου βαθμού;
Και επίσης να δούμε και την απόληξη του βιολογικού των κεντρικών Μεσογείων. Δεν είναι Χαμολιά; Οπότε, ξαναλέω, ναι στην αναβολή, ναι στην διαπαραταξιακή επιτροπή και όταν αποτύχουμε σε όλα αυτά ή αν δεν γίνεται, επιστημονικά τεκμηριωμένα, πάμε σε αυτή την δική μας πρόταση, που είναι πολύ καλύτερη και από τα κεντρικά Μεσόγεια και πολύ καλύτερη από τον βιολογικό του αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου