Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σκάει η "φούσκα" της τουρκικής οικονομίας;


Σαφή σημάδια υπερθέρμανσης δείχνει η τουρκική οικονομία, με ένα «κραχ» να θεωρείται πολύ πιθανό ακόμα και εντός του 2012! Τα στοιχεία που μεταδόθηκαν πριν λίγο από την εποπτική αρχή του κλάδου BDDK είναι εφιλαλτικά σε ότι αφορά την συνολική προοπτική της τουρκικής οικονομίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα καθαρά κέρδη των τραπεζών υποχώρησαν 10,4% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 στα 18,26 δισ. λίρες ($9,7 δισ.) καθώς τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας μείωσαν τα περιθώρια και αυτό παρά το γεγονός ότι οι χορηγήσεις δανείων συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της κεντρικής Τράπεζας!

Αύξηση χορήγησης δανείων και μείωση κερδών των τραπεζών, είναι ένας πολύ κακός οιωνός. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι πληροφορίες για την υγεία του Ρ.Τ.Ερντογάν και η αύξηση της έντασης της εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ νέο-οθωμανών και κεμαλικών και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το 2012 μπορεί στην Τουρκία να έχουμε σεισμικές εξελίξεις.

Σε ότι αφορά τα δάνεια των τουρκικών τραπεζών αυξήθηκαν 35,5% στα 675,6 δισ. λίρες ιτο Νοέμβριο, ενώ η αύξηση είναι μόλις κατά τι μικρότερη από την κατά 37,5% άνοδο που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, ωστόσο επιβεβαιώνει το γεγονός πως ο ρυθμός αύξησης των δανείων παραμένει πολύ υψηλός και δεν έχει καμία σχέση με το στόχο του 25% που έχει θέσει η Άγκυρα για το 2011.

Αυτός ο ρυθμός αύξησης των δανείων είναι κλασικό σημάδι υπερθέρμανσης και το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί η συγκράτησή του, είναι ακόμα χειρότερο σημάδι: Σημαίνει ότι ο κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αποσοβήσει αρνητικές καταστάσεις.

Τα άσχημα μαντάτα έχουν φτάσει και στην Ελλάδα, όπου η κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας κρίνεται από την κερδοφορία της τουρκικής θυγατρικής Finansbank και έχουν προκαλέσει «κρύο ιδρώτα» στο επιτελείο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

«Η κατάσταση στην τουρκική οικονομία μοιάζει με αυτή που βρισκόταν η ελληνική στις αρχές του 2008. Ίσως χωρίς του ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, αλλά και χωρίς το χαμηλό βάθος της σε επίπεδο καταναλωτικής δύναμης» υποστήριζε τραπεζίτης ο οποίος είναι άριστος γνώστης των οικονομικών δεδομένων της γειτονικής χώρας. Κατά τον ίδιο τραπεζίτη «Αν η Εθνική δεν καταφέρει να ξεφορτωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα την Finansbank, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα, κρίσιμο θα έλεγα».

Η εξήγηση για τη στροφή των Τούρκων στο εύκολο χρήμα που τους προσφέρεται μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό είναι ότι μετατρέπονται σιγά-σιγά σε αδηφάγους καταναλωτές.

Οικονομικοί αναλυτές και τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν πως η εκρηκτική αύξηση των καταναλωτικών δανείων έχει τροφοδοτήσει μια ανησυχητική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Τουρκίας, το οποίο έκλεισε στο τέλος του 2011 σε ποσοστό 8% του συνολικού ΑΕΠ!

Μία οικονομική κρίση που θα είχε τον χαρακτήρα «ξεφουσκώματος» της τουρκικής οικονομίας (που αυτήν την στιγμή είναι δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως μετά την Κίνα) θα είχε και απόλυτα αρνητικά αποτελέσματα στην τουρκική εξοπλιστική προσπάθεια, όχι τόσο σε επίπεδο προμήθειας υλικών από το εξωτερικό, αλλά εγχώριας ανάπτυξης μιας σειράς οπλικών συστημάτων, όπως το άρμα μάχης ALTAY, η φρεγάτα TF-2000 και πλήθος άλλων συστημάτων που αναπτύσσει η ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Και επειδή η κρίση θα πλήξει πρώτα τον τραπεζικό κλάδο θα τεθούν πιεστικά προβλήματα ομαλής χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών που έχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά χρονοδιαγράμματα...

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου