Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Γ.Παπανικολάου: Απειλή για την ανάπτυξη η τεχνολογική υστέρηση των νησιών και των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρασβούργο, 19 Ιανουαρίου 2011
Απειλή για την ανάπτυξη η τεχνολογική υστέρηση των νησιών και των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών 

"Χωρίς τις άμεσα απαραίτητες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, χώρες με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, όπως η Ελλάδα, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στη προσέλκυση επενδύσεων και σε όρους ανάπτυξης" υπογράμμισε η Επίτροπος για θέματα ψηφιακού θεματολογίου κα. Ν. Κρός έπειτα από παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σε επίκαιρη ερώτηση προς την Επιτροπή για τις επιπτώσεις των κατακερματισμένων ψηφιακών αγορών στην εκπαίδευση και στις επενδύσεις των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα συνονθύλευμα εθνικών επιγραμμικών αγορών με αποτέλεσμα η παρεχόμενη εκπαίδευση σε πολλές απομονωμένες περιοχές (ορεινές και νησιωτικές) να υστερεί τεχνολογικά, ενώ επηρεάζονται και οι επενδύσεις στα συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία. Συμμεριζόμενη την άποψη του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως για να αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο διαθέτονται στο τρέχον ευρωπαϊκό πλαίσιο (2007-2013) 2,3 δις ευρώ σε επενδύσεις για υψηλές διαδικτυακές ταχύτητες σε απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές. Παράλληλα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης επενδύονται άλλα 360 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων των αγροτικών περιοχών. Παρόλαυτα, τα αποτελέσματα δεν είναι εξασφαλισμένα όταν δεν υπάρχει ισχυρή δημόσια παρέμβαση για την αξιοποίηση αυτών των πόρων.

Απαντώντας στην δευτερολογία του κ. Παπανικολάου σχετικά με την γεωγραφική ισοκατανομή των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες τεχνολογίες (η Επιτροπή τις υπολογίζει σε πάνω από 500.000 μέχρι το 2020), η Ολλανδή Επίτροπος ανέφερε ότι προτίθεται να προτείνει οι τεχνολογικές δεξιότητες των εργαζομένων να αποτελούν προτεραιότητα του επόμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ενώ οι τεχνολογικές γνώσεις να λαμβάνουν εξέχουσα θέση και στα ευρωπαϊκά βιογραφικά των Ευρωπαίων πολιτών για αναζήτηση μιας θέσης εργασίας ( europass ) . Τέλος, ανέφερε πως φιλοδοξεί μέχρι το 2020 όλα τα νοικοκυριά στην Ε.Ε. να έχουν πρόσβαση σε υψηλές διαδικτυακές ταχύτητες (30 Mbs / sec ) ενώ τουλάχιστον ένα στα δύο ευρωπαϊκά νοικοκυριά να διαθέτει σύνδεση άνω των 100 Mbs / sec .

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Είναι ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή "ανεβάζει ταχύτητα" στο θέμα των γρήγορων διαδικτυακών συνδέσεων και πλέον συνδέει άμεσα το διαδίκτυο και τις τεχνολογικές δεξιότητες των πολιτών με την εκπαίδευση, το εργασιακό και επομένως τις αναπτυξιακές προοπτικές των κρατών μελών. Η Ελλάδα, με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της, αναζητά σήμερα εμπροσθοβαρείς προτάσεις για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να εξέλθει από την οικονομική κρίση και οφείλει να λάβει υπόψη τους όρους με τους οποίους αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι εταίροι μας τις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου