Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τι πιστεύουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για την ελληνική κρίση


Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις, η οικονομική κρίση για άλλους είναι καταστροφή, για άλλους ευκαιρία. Αυτό είναι και το συμπέρασμα που εξάχθηκε από τις συζητήσεις που έγιναν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK) της Τουρκίας. Την ώρα δηλαδή, που κάποιες τουρκικές εταιρίες παίρνουν την απόφαση να φύγουν από την Ελλάδα, άλλες πιστεύουν πως αυτή η κατάσταση αποτελεί γι’ αυτές μια ευκαιρία.

Η εφημερίδα «Χουριέτ - TourkikaNea», μεταφέρει αποσπάσματα από τη συζήτηση. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Σελίμ Εγκελί, δήλωσε πως αν οι Τούρκοι επενδυτές δουν να εφαρμόζεται ένα σταθερό πρόγραμμα στην Ελλάδα, τότε μπορεί να επιστρέψουν και ενδεχομένως να προβούν και σε νέες επενδύσεις.

Αναφερόμενος ο κ. Εγκελί σε πληροφορίες σχετικά με κάποιες εταιρίες έτοιμου ενδύματος, που θα φύγουν ή έφυγαν από την Ελλάδα, είπε πως «Οι αποφάσεις για να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα, ήταν από την αρχή στρατηγικά λανθασμένες. Ήταν επενδύσεις που έγιναν χωρίς να μελετηθεί ιδιαίτερα η Ελλάδα. Οι δουλειές εκεί δεν πάνε καλά και για αυτό επιστρέφουν στην Τουρκία. Αντίθετα όμως με αυτό, ο τομέας των τροφίμων των Τούρκων επενδυτών, πάει πολύ καλά. Διότι όλοι τους επένδυσαν στα σωστά μέρη, στις σωστές διευθύνσεις, άνοιξαν τα εστιατόρια ή τα μαγαζιά τους που πωλούν γλυκά».

Ο κ. Εγκελί ανέφερε πως είναι ανάγκη να περιμένουν να δουν ως ευκαιρία τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας στην Ελλάδα και πρόσθεσε λέγοντας: «Κατά τη γνώμη μου είναι ο καλύτερος καιρός να πάρει κάποιος το ρίσκο και να κάνει επένδυση στην Ελλάδα. Δηλαδή αν ο Τούρκος επενδυτής πάρει τη σωστή απόφαση μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία».

Ανέφερε επίσης ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της τουρκικής βιομηχανίας, πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κατέχει την 7η θέση στις χώρες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, πως οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν και πως θα συνεχιστούν οι εξαγωγές κεφαλαίου προς την Τουρκία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρίας «İpekyol» κ. Γιαλτσίν Αγιαντίν, πως η Ελλάδα στο παρελθόν από πλευράς κατανάλωσης ήταν μια πολύ καλή χώρα, και πως όταν πρωτοήρθαν οι τουρκικές εταιρίες έκαναν τζίρους που ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να κάνουν στην Τουρκία. Ο κ. Αγιαντίν δήλωσε πως μετά την κρίση, τα εμπορικά κέντρα, οι λεωφόροι και οι δρόμοι άδειασαν και πως οι απεργίες δυσκόλεψαν πολύ τη ζωή. Περιέγραψε πως υποχρεώθηκε (λόγω απεργιών) να δουλέψει με λιγότερο προσωπικό και πως ενώ πριν την κρίση σκόπευε τα οκτώ καταστήματα που έχει ανοίξει στην Ελλάδα να τα κάνει 25, με το που ξέσπασε η κρίση σε μια νύχτα πήρε την απόφαση και έκλεισε και τα οκτώ.

Περιγράφοντας ο κ. Αγιαντίν τη διαδικασία κλεισίματος, ανέφερε ότι ως «İpekyol», όταν ανοίγει ένα κατάστημα γίνονται συμβόλαια για 5, 6 ή και 10 χρόνια, και πως ενώ κατήγγειλαν τα μισθωτήρια συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και ενώ επρόκειτο για απόφαση κλεισίματος, όταν έφυγαν από τη χώρα πλήρωσαν ενοίκια για 3 μήνες, για 6 μήνες ή ακόμη και για ένα χρόνο. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του κ. Αγιαντίν για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Δήλωσε ότι για τα επόμενα 15-20 χρόνια δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα φτάσει σε κάποια ευημερία.

Ο Μακεδών

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου