Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών πριν τη Βεγγάζη οι δυνάμεις του Καντάφι!



Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν μεταξύ καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Ατζνταμπίγια. Ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν  από το πρωί, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυαν  σφοδρούς βομβαρδισμούς δυτικά της πόλης.
Οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη, όπου σημειώνονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με δηλώσεις αντικαθεστωτικού στο Reuters, ο οποίος βρισκόταν στο ανατολικό κομμάτι της πόλης.
« Δυνάμεις του Καντάφι έχουν εισέλθει με οχήματα στη πόλη. Επίσης, γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι ντυμένοι με πολίτικα ρούχα», ανέφερε άλλος αντικαθεστωτικός.
Για αρκετές ώρες οι εξεγερμένοι παρέμεναν κρυμμένοι σε σοκάκια της πόλης. Τέσσερα πτώματα μαχητών των αντικαθεστωτικών δυνάμεων βρέθηκαν  με κομμένους  λαιμούς στην άκρη ενός δρόμου, είπε ο εξεγερμένος  Muhammad Saad. « Οι λαιμοί τους ήταν κομμένοι. Και οι τέσσερεις έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς στο στήθος.  Δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω. Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει» τόνισε.
Το ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια να σταματήσει την προέλαση του Καντάφι στην Ατζνταμπίγια, εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές, καταστρέφοντας 11 άρματα μάχης των δυνάμεών του. Ανταποκριτής του Reuters  ανέφερε, ότι είδε 15 απανθρακωμένα πτώματα διασκορπισμένα στην περιοχή.
Η νατοϊκή επίθεση  βοήθησε τους αντικαθεστωτικούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Ατζνταμπίγια.
Η διατήρηση του έλεγχου της πόλης από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή  είναι η τελευταία πόλη πριν από την Βεγγάζη που αποτελεί  και το προπύργιο της εξέγερσης.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε άλλα 14 άρματα μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της Μισράτα, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με τις συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό να είναι απελπιστικές.
Χθες, οι εξεγερμένοι προήλαυναν προς την Μπρέγκα, όμως αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. Για μία ακόμα φορά οι κυβερνητικές δυνάμεις έδειξαν ότι μπορούν να επιχειρήσουν πολύ  πιο από αποτελεσματικά από τους εξεγερμένους, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC.
Εν τω μεταξύ , ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Khaled Kay, δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέρριψαν δυο ελικόπτερα των αντικαθεστωτικών. Μέχρι στιγμής η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. « Οι αντάρτες παραβίασαν το ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ, που αναφέρεται στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», επισήμανε.
Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει δίκαια το ψήφισμα, καθώς χθες συνόδευσε ένα  αντικαθεστωτικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου MIG-23, πίσω στη βάση του. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι με στόχο την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Στις χθεσινές επιδρομές κατέστρεψαν 17 άρματα μάχης και προκάλεσαν ζημιές σε άλλα εννιά, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Μισράτα.

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός




Διπλωματικό κλιμάκιο με αφρικανούς ηγέτες βρίσκεται στην Λιβύη, με στόχο την διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών. Το κλιμάκιο το οποίο αντιπροσωπεύει την Αφρικανική Ένωση, αποτελείται  από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma, της Μαυριτανίας Mohamed Ould Abdel Aziz, του Μαλί  Amadou Toumani Toure, του Κονγκό Denis Sassou Nguesso και του υπουργού Εξωτερικών της Ουγκάντα Henry Oryem Okello.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής προεδρίας: « Το ΝΑΤΟ έχει χορηγήσει άδεια στην  επιτροπή  της  Αφρικανικής Ένωσης  να εισέλθει στην Λιβύη για να πραγματοποιήσει συνάντηση  με τον συνταγματάρχη Καντάφι στην Τρίπολη. Επίσης, η αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στην Βεγγάζη στις 10 και 11 Απριλίου».
Το έργο της αποστολής αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι εξεγερμένοι έχουν αρνηθεί να διαπραγματευτούν μία κατάπαυση του πυρός εάν δεν παραδώσει την εξουσία ο Καντάφι και η οικογένειά του.

BBC, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου