Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κώς, Νίσυρος, Τήλος, Σύμη, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος κι άλλα μικρότερα νησάκια, όπως το Καστελόριζο κι η Ρω, γιορτάζουν την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους στην αγκαλιά της Ελλάδας!
Κάτοικοι των νησιών ήταν οι Δωριείς, που έδωσαν αξιόλογη πνευματική ώθηση στα νησιά. Έτσι, η Κως θα μας χαρίσει τον Ιπποκράτη, η Ρόδος έναν από τους επτά σοφούς τον Κλεόβουλο, η Τήλος την ποιήτρια Ήριννα κι η Λέρος τον ιστορικό Φερεκύδη!
Ακολουθεί η Ρωμαιοκρατία, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και η Τουρκοκρατία. Το 1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τά νησιά και προσπαθούν να εξευτελίσουν τους κατοίκους τους. Το 1937 κλείνουν τα Ελληνικά σχολεία και απαγορεύουν στα Ελληνόπουλα να μιλούν την Ελληνική γλώσσα.
Η Εθνική συνείδηση των σκλαβωμένων Δωδεκανησίων παραμένει ανέπαφη! Ζωντανή απόδειξη ο Αλέξανδρος Δράκος από την Χάλκη, είναι ο “χαμένος ανθυπολοχαγός” του έπους του ’40 που ύμνησε ο Ελύτης!
Τον Μαϊο του 1945, τα Δωδεκάνησα ελευθερώνονται από τα δεσμά των Ιταλών, αλλά σύμφωνα με συμμαχική εντολή, έχουν Αγγλική διοίκηση!
Ώσπου ξημέρωσε η ευλογημένη ημέρα της 7ης Μαρτίου 1948, που η Ελλάδα έσφιξε στην αγκαλιά της τα δώδεκα παιδιά της, που ζούσαν στην σκλαβιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου