Tην ανάγκη ευρείας πολιτικής στήριξης στα νέα μέτρα της Τρόικας υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε από τις Βρυξέλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας παράλληλα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να φανεί συνεργάσιμος».
Η απάντηση του Α. Σαμαρά ήταν κατηγορηματική: “Θέλω εδώ να γίνει απολύτως σαφές: Στηρίξαμε και στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό για την Πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει ήδη αποδειχθεί λάθος“.
Η συνάντηση με τον κ. Ρομπέι έγινε στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε Το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Wilfried Martens. Στη συνέχεια είχε γεύμα με τον κ. Martens, με συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy. Και, τέλος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον έντονων πιέσεων προς τον Α. Σαμαρά να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του Ζαππείου 2 και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του τον άκουσαν.
“Το διήμερο αυτό είχε ένα διπλό αποτέλεσμα: Και συνεισφέραμε στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και οι απόψεις μας ακούστηκαν με προσοχή από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης“, είπε μετά τις συναντήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ.
Με άλλα λόγια σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει “εξαφανιστεί” και η Τρόικα κυβερνά την χώρα, ο Α. Σαμαράς προβάλλει ως η μοναδική λύση στο πρόβλημα με όπλο του μια εθνική πολιτική.
Οι δηλώσεις
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών ο κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συναντήθηκα σήμερα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Σταύρο Δήμα, διαδοχικά, με τον Βίλφρεντ Μαρτένς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρο της Κομισιόν.
Τους θέσαμε υπ’ όψιν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει.
Παρουσιάσαμε τα βασικά σημεία της δικής μας εναλλακτικής πρότασης και τονίσαμε ότι μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
Τονίσαμε ότι συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους – δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους – αλλά ότι πρέπει να αλλάξει η εφαρμοζόμενη Πολιτική μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Υπογραμμίσαμε ότι το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου. Αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρα, που τονώνουν την οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί μαζί με το έλλειμμα και η βαθιά ύφεση. Και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος.
Και βεβαίως, επιβεβαιώσαμε την απόλυτη στήριξή μας στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, και τα δύο αποτελούν προτάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε εξ αρχής.
Και θέλω εδώ να γίνει απολύτως σαφές: Στηρίξαμε και στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό για την Πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει ήδη αποδειχθεί λάθος.
Το διήμερο αυτό είχε ένα διπλό αποτέλεσμα: Και συνεισφέραμε στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και οι απόψεις μας ακούστηκαν με προσοχή από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Χ. Ρομπέι έχει ως εξής: «Είναι ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής προκειμένου να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την ανταγωνιστικότητα και προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τον τελευταίο χρόνο επετεύχθη σημαντική πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο και τις δαπάνες. Η ετοιμότητα της ευρωζώνης να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα εξαρτάται από ένα ισχυρό και φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής όπως πρότεινε η αποστολή της τρόικας.
Οι προσπάθειες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό, καθώς και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί από όλες τις πλευρές ευρεία και εποικοδομητική και πολιτική στήριξη. Ζήτησα επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος προς αυτή την κατεύθυνση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου