Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μέτρα - φωτιά με αναδρομική ισχύ φέρνει το ΠΑΣΟΚ!

Των Δημήτρη Χριστούλια, Αργυρώς Μαρούλη

Έκτακτη εισφορά ύψους έως 3% για τέσσερα χρόνια, σε μισθούς και συντάξεις προσανατολίζεται να επιβάλλει το υπουργείο οικονομικών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι ο νέος φόρος θα είναι κλιμακωτός και θα αφορά τα εισοδήματα πάνω από 6000 ευρώ.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η κλίμακα επιβολής του φόρου, ωστόσο εξετάζεται να ξεκινά από 1% για τα χαμηλά εισοδήματα και να αυξάνεται έως 3% για υψηλότερα. Βέβαια δεν αποκλείεται τελικά να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 3% σε όλα τα εισοδήματα.

Το νεότερο που προέκυψε από σημερινά δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του υπουργείου οικονομικών είναι ότι η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί αναδρομικά από το 2010 και πιθανότατα θα είναι τετραετούς διάρκειας.

Το μέτρο αυτό είναι η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου οικονομικών ώστε να μην μειωθεί το αφορολόγητο και να μη γίνει εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Επίσης εξετάζεται η αυστηροποίηση του συστήματος των αποδείξεων (ίσως το 30% του εισοδήματος για κάλυψη του αφορολογήτου), καθώς και η αυστηροποίηση για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οριστικοποιείται το Μεσοπρόθεσμο

Οριστικοποιείται σήμερα η κυβερνητική πρόταση για τη δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2015.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αφού προηγουμένως περάσει από σχετική διαβούλευση και τελική επεξεργασία από το κοινοβούλιο.

Αν και υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, την επιβολή αυστηρών και υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης και το θέμα των απολύσεων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει καταλήξει στα εξής μέτρα:

• Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από 10% έως 20%
• Αύξηση φόρων σε τσιγάρα
• Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό
• Έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τα πολυτελή αυτοκίνητα
• Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Εξετάζεται να γίνει μετάταξη ορισμένων (εστιατόρια, delivery) προϊόντων στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%
• Επιβολή φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
• Τέλος νομιμοποίησης στις αδήλωτες πισίνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο δαπανών, εκτός από τις περικοπές σε συντάξεις, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του εφάπαξ κατά 10% ενώ εξετάζεται και η περικοπή του επιδόματος γάμου.

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, που συμπληρώθηκαν με τα νέα μέτρα που «κλείδωσαν» στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχουν ως εξής:

• Επέκταση από 6 σε 9 μήνες του χρόνου εκ περιτροπής απασχόλησης.
• Κατάργηση της προσαύξησης 7,5% των αποδοχών ατόμων που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες ημερησίως, καθώς και της προσαύξησης 10% για πρόσθετη εργασία όσων εργάζονταν με μερική απασχόληση.
• Επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου απασχόλησης ενός νεοπροσλαμβανομένου σε ένα έτος από δύο μήνες που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
• Ρύθμιση για νεοπροσλαμβανόμενους νέους από 18 έως 25 ετών να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία διάρκειας μέχρι 24 μήνες με το 80% του κατώτατου μισθού της εκάστοτε ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας και με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών στο ΙΚΑ
• Επέκταση από 18 σε 36 μήνες το χρόνο κατά τον οποίο επιτρέπεται να απασχολείται εργαζόμενος σε έμμεσο εργοδότη.
• Αύξηση από 2 σε 3 χρόνια την περίοδο εντός της οποίας μπορούν να γίνουν έως 3 ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου χωρίς να μετατραπούν σε αορίστου.
• Αύξηση από 2 σε 3 έτη της χρονικής διάρκειας των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
• Αύξηση από 4 σε 6 μήνες του χρονικού διαστήματος των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης για τον εργαζόμενο μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα δίνεται πλέον και σε επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 20 εργαζόμενους.
• Δικαίωμα να μπορούν και οι εργοδότες να προσφύγουν στη διαιτησία σε περιπτώσεις διαφωνίας στην υπογραφή κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Το αντικείμενο της διαιτησίας περιορίζεται μόνο στο βασικό μισθό ή βασικό ημερομίσθιο.
• Διατηρείται η δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (με εξαίρεση επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει ΕΕΣΣΕ), στηρίζοντας στη πράξη τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα και τις συντάξεις

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό έχουν ως εξής:

1. ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις

Μέσα στο τρίμηνο επιβάλλεται νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά, τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνουν το 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

Διπλή μείωση θα έχουν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν τα 60 (δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, μητέρων κ.ά.) και εισπράττουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ. Πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτησης κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%.

Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσους εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ.

2. Μικρότερες επικουρικές από 1/1/2012

Χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις. Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής και των καταβαλλόμενων σε περίπτωση που τα ταμεία αδυνατούν να τις καταβάλλουν.

3. Μικρότερο εφάπαξ και αύξηση εισφορών

Μείωση κατά 10% θα γίνει στα ποσά εφάπαξ που χορηγούν όλα τα ταμεία και όχι μόνο στο Δημόσιο «εφόσον υπάρχουν ελλείμματα».

4. Εισφορές υπέρ ανεργίας

Επιβάλλεται στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ εισφορά αλληλεγγύης 1% υπέρ των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας.
Αυξάνεται από 4% σε 5% (κατά 0,5% για τον εργαζόμενο και κατά 0,5% για τον εργοδότη) η εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ.

5. «Ψαλίδι» σε επιδόματα

Μέσα στο καλοκαίρι συγχωνεύονται ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης με την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕΔ και αρχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές περιλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ. Στον ΟΑΕΔ η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συνδεθεί με το χρόνο καταβολής εισφορών.

6. Μείωση αναπηρικών συντάξεων

Θα περιοριστεί στο 10% από 14% που είναι, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων με άμεσο έλεγχο σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων.

7. Διακοπή καταβολής συντάξεων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διακοπεί η πληρωμή συντάξεων σε όσους δεν έχουν απογραφεί. Ακόμη θα τερματιστεί το καθεστώς που προβλέπουν διακρατικές συμφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ με 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα μας.

Μείωση αποδοχών κατά 12% με τις ειδικές συμβάσεις

Μείωση αποδοχών κατά μέσο όρο 12% προβλέπουν οι πρώτες έξι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί. Η τελευταία σύμβαση αφορά την εταιρεία Group 4, ενώ οι προηγούμενες στις εταιρείες Νεογάλ, Θράκων Κονιάματα Θράκης ΑΕΒΕ, Κιέριον ξενοδοχειακή επιχείρηση και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Αμύνταιου Φλωρίνης και Σελίνου Κισσάμου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΣΣΕ μπορεί να καταρτιστεί και σε επιχείρηση με λιγότερους από 50 εργαζόμενους με το αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο και αν δεν υπάρχει με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή με την αντίστοιχη ομοσπονδία.
 
http://sourta-ferta.blogspot.com/2011/06/blog-post_9813.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου