Νέα βόμβα έριξε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ζωή Γεωργαντά, η οποία αποκάλυψε μυστική συνάντηση στα μέσα Δεκεμβρίου του δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον γενικό διευθυντή της Eurostat Β. Ραντεμάρχερ.
Η κυρία Γεωργαντά υποστήριξε ότι ο κ. Ραντερμάχερ... «ήρθε και είδε εντελώς παράτυπα τον κ. Παπαδήμο και του άσκησε πιέσεις, απ' ό,τι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση. Εγώ το έμαθα διότι με πήραν τηλέφωνο άνθρωποι που δεν μπορούν να φανταστούν».
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου, που άρον άρον ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή να βγάλει διάψευση ισχυριζόμενος ότι τέτοια συνάντηση δεν έγινε. Η κυρία Γεωργαντά πάντως δήλωσε δικαιωμένη από τις εξελίξεις και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «έγιναν παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλά οι αρμόδιοι εισαγγελείς ευτυχώς δεν υπέκυψαν. Θεωρώ ότι έγιναν παρεμβάσεις για το χρέος και το έλλειμμα. Και θεωρώ ακόμη ότι αυτές οι παρεμβάσεις ήταν το αποτέλεσμα των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τη Eurostat και την Ε.Ε., καθώς και τον Ολι Ρεν».
Στο κάδρο χθες η κυρία Γεωργαντά εκτός από τον κ. Παπαδήμο έβαλε και τους κ. Σαχινίδη και Πλασκοβίτη. Αναφερόμενη στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη υποστήριξε ότι «όταν μας έπαιρνε εμάς τηλέφωνο και μας έλεγε διάφορα τρελά και τον ρωτούσαμε ποια είναι η άποψή του μας έλεγε “εγώ δεν έχω άποψη, σας διαβιβάζω εντολές του υπουργού”. Μας έλεγε να παραιτηθούμε γιατί έτσι θέλει ο υπουργός».
Η κυρία Γεωργαντά απαντώντας στην ερώτηση πώς συνδέεται η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος με το Μνημόνιο, εφόσον η επισημοποίηση έγινε μετά την προσφυγή της χώρας στο Μνημόνιο, τόνισε: «Τυπικά έτσι είναι. Μπήκαμε τον Απρίλιο του 2010 προτού να ξεκινήσει να λειτουργεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. με την καινούργια της μορφή. Το έλλειμμα είχε αναθεωρηθεί μέχρι τότε 3-4 φορές. Το ξεκίνησαν από το 8%, 9%, το πήγαν στο 12%, 12,7% και 13,6%. Το υπουργείο το έβαλε 13,6%, ενώ έναν μήνα πριν είχαν υπογράψει χαρτιά και εκθέσεις ότι ήταν 12,7%. Πώς το πήγαν 13,6%; Πώς φτάσαμε στο 15,4% του Νοεμβρίου;» Η κυρία Γεωργαντά δίνει τη δική της εξήγηση: «Μας έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου “δεν πρέπει να μιλάμε, να ακούμε και να υπογράφουμε ό,τι μας δίνει ο κ. Γεωργίου”. Γι' αυτό στις 15 Νοεμβρίου έβγαλαν το 15,4% το οποίο χειροτέρευσε κάθετα την κατάσταση στη χώρα μας. Τότε ανέβηκαν τα spreads και δεν ξανακατέβηκαν. Αυτό μας οδηγεί στα νέα μέτρα, σειρά μέτρων από τότε. Δεν ξαναείδαμε άσπρο φως».
Αναφερόμενη τέλος στον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Εβλεπα συστηματικά τον κ. Παπακωνσταντίνου να προσπαθεί να μη μιλάμε και να αποδεχόμαστε ό,τι μας λέει ο κ. Γεωργίου. Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς είχε διορίσει. Του λέγαμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα στοιχεία, με όλο το στατιστικό έργο το οποίο εκτελούνταν τελείως πλημμελώς ενάντια σε κάθε νόμο και κάθε ευρωπαϊκή στατιστική μεθοδολογία». Μάλιστα το πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που από τις καταγγελίες της άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του φουσκώματος του ελλείμματος, καλεί τη διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου «αν έχει θάρρος να βγει και να τα πει».
Νίκος Ελευθερόγλου
http://citypress-gr.blogspot.com/2012/01/blog-post_3580.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου