Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!

Το νερό είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συνεισφορά της βιοενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε τοΠεριβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP)στη 10η σύνοδο των μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση με τίτλο «Νερό και Βιοενέργεια», η αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγή βιοκαυσίμων σε περιοχές που ήδη μαστίζονται από προβλήματα λειψυδρίας, εντείνει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις.
Η ανάπτυξη της βιοενέργειας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα σε πολλά επίπεδα: αλλαγές στη χρήση γης, εισαγωγή ξενικών ειδών που βοηθούν στην παραγωγή βιοκαυσίμων, υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και αγροτική παραγωγή σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσουμε σε καθαρές και περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές. Πρέπει να διασφαλίσουμε όμως ότι δεν θα δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούμε να λύσουμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, Achim Steiner.
Σύμφωνα με δεύτερη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα, το 2% ή αλλιώς 44 κυβικά χιλιόμετρα του νερού που χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς καταναλώνεται στις καλλιέργειες βιοκαυσίμων.
Ωστόσο αν υπήρχε σωστή εφαρμογή των προτύπων που έχουν τεθεί για την παραγωγή βιοκαυσίμων, θα χρειάζονταν άλλα 180 κυβικά χιλιόμετρα νερού, γεγονός που συνεπάγεται νέες πιέσεις στους υδάτινους πόρους και την παραγωγή τροφίμων.
Δεδομένου ότι το υδάτινο αποτύπωμα των βιοκαυσίμων μπορεί να είναι 400 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ορυκτών καυσίμων, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που τίθεται είναι η κάλυψη της ζήτησης για βιοκαύσιμα χωρίς υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.
Άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι τα ξενικά είδη. Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα βιοκαύσιμα στην ουσία αποτελούν ξενικά είδη στις περιοχές που καλλιεργούνται, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες.
«Η παραγωγή βιοκαυσίμων έχει κινδύνους και ευκαιρίες. Πρέπει να εξετάσουμε όλους τους κινδύνους ώστε να επωφεληθούμε πλήρως των ευκαιριών για μείωση των εκπομπών, πράσινες θέσεις εργασίας και βελτίωση του επιπέδου ζωής των φτωχότερων πληθυσμών», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου