Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δημιουργούμε σελίδες ελπίδας και προοπτικής για το αύριο... το αύριο που ανατέλλει και φτιάχνουν οι νέοι για τους νέους!Στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου,στις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής,σε κάθε θέμα που άπτεται της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται παρέμβαση θα είμαστε εκεί...να σχολιάζουμε και να διεκδικούμε!

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Ιό του Δυτικού Νείλου


Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ). Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Κρίνοντας από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων περιοχών όπου εμφανίστηκαν περιστατικά ή επιδημίες από ιό ΔΝ, αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον ή τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη σημασία η κατανόηση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου με σκοπό τον προσανατολισμό των μέτρων πρόληψης και ελέγχου για τη νέα περίοδο.
Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
-----
Ευθύνες καταλογίζει στην κυβέρνηση ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Αθ. Γιαννόπουλος.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής Φθιώτιδας, «η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου από πέρυσι, εγκαταστάθηκε πλέον επίσημα και στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αφορά τόσο ανθρώπους, όσο και το ζωικό κεφάλαιο. Και για το λόγο αυτόν έχει δυστυχώς προβλέψιμες αρνητικές συνέπειες, όχι μόνον στη δημόσια υγεία, αλλά και τον τουρισμό και την οικονομία».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η ΝΔ επεσήμανε έγκαιρα το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση ή έγκαιρη λήψη των απαιτούμενων μέτρων απο πλευράς της κυβέρνησης.
Βασικό έγκαιρο μέτρο, τονίζει, θα ήταν η εντομοκτονία αμέσως μετά τον χειμώνα (Μάρτιο ή Απρίλιο) όταν θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των νυμφών των κουνουπιών, κάτι όπως που έγινε και «τώρα γίνονται εντομοκτονίες με καθυστέρηση και με ελικόπτερα στην καρδιά του θέρους σε κατοικούμενες από παραθεριστές περιοχές. Εντομοκτονίες βεβιασμένες, με μεγάλη πρακτική δυσκολία για αποτελέσματα και με πραγματικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία».
Επίσης, προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ, «βεβιασμένα το υπουργείο Υγείας, με την ακυβέρνητη υπηρεσία αιμοδοσίας, επιδιώκει -κατόπιν εορτής- την ανάπτυξη προγράμματος ελέγχου του αίματος των μεταγγίσεων», εκτιμώντας πως όλα αυτά φανερώνουν «μεγάλη ανευθυνότητα, έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού και απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος για ένα σοβαρό πρόβλημα με το οποίο θα ζούμε τα επόμενα χρόνια».
Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννόπουλος καλεί τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν κάθε πολίτη. «Ας μαζέψει ό,τι μπορεί από το τέλμα στο οποίο οδήγησε τη Δημόσια Υγεία κι ας βελτιώσει τις υπηρεσίες Υγείας του ελληνικού λαού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου